Er is 10 miljard euro gestolen van huurders

Er is 10 miljard euro gestolen van huurders

Bron: RTL nieuws (Cody Hochstenbach)

29 juni 2020

Er is 10 miljard euro gestolen van huurders

Deze week is de verhuurderheffing, de belasting voor woningcorporaties, jarig. Op 2 juli 2013 werd de wet definitief aangenomen door de Eerste Kamer.

Met de opbrengsten van de verhuurderheffing kan het Rijk ondertussen een exorbitant duur verjaardagscadeau kopen. De heffing heeft de staatskas in totaal ruim tien miljard euro opgeleverd. Allemaal opgebracht door de verhuurders van sociale huurwoningen. En het bedrag zal de komende jaren nog flink oplopen, want de heffing wordt ieder jaar hoger. 

Tien miljard die woningcorporaties daardoor niet kunnen steken in de bouw van de betaalbare woningen waar zo veel behoefte aan is. Tien miljard die zij niet kunnen gebruiken om de sociale woningvoorraad te verduurzamen en voor broodnodig onderhoud. Tien miljard die zij ook niet kunnen inzetten voor het verlagen van de huren.

Want deze week worden ook de huren weer verhoogd! Initiatieven om de huren dit jaar een keer te bevriezen vanwege de coronacrisis en de economische neergang mochten niet baten.

De Eerste Kamer riep hier meerdere malen toe op, maar minister Kajsa Ollongren gaf niet toe. Het leverde haar begin vorige week een motie van afkeuring op. De laatste keer dat de Eerste Kamer zo’n motie uitdeelde was in 1875. Waarom is mij volstrekt een raadsel, maar zij zag in die afkeuring een bevestiging dat het met haar beleid de goede kant op gaat.

Tekenend is dat Ollongren aangaf de huren niet te kunnen bevriezen, omdat verhuurders dan wel eens financieel in de knel zouden komen. Wat een betrokkenheid!

Zulke betrokkenheid ontbreekt vervolgens helaas als het gaat over de verhuurderheffing. Die belastingaanslag ontvangen de sociale verhuurders ieder jaar netjes op tijd in de brievenbus. Dan zijn de gevreesde financiële sores van verhuurders plots niet meer zo urgent.

Het gaat hier welbeschouwd om miljarden euro’s die gestolen worden van de volkshuisvesting, door het Rijk, terwijl we tegelijkertijd doorgaan met het pompen van miljarden euro’s in de hypotheekrenteaftrek. Een gigantische subsidie die vooral de rijken ontvangen en zo de ongelijkheid vergroot. Met diezelfde miljarden euro’s had je veel nuttige dingen kunnen doen die zich dubbel en dwars terugbetalen. Het is tijd dat deze rooftocht van het Rijk ten einde komt.

Investeer de miljarden van de verhuurderheffing in een omvangrijk deltaplan voor de volkshuisvesting. Dat deltaplan zou de huidige wooncrisis aan kunnen pakken door fors te investeren in de bouw van betaalbare huisvesting voor een brede laag van de bevolking. Het biedt bovendien een unieke kans de aanpak van het woningtekort te koppelen aan grootschalige verduurzaming. Zo wordt tegelijk met de wooncrisis óók de klimaatcrisis aangepakt

Om dit deltaplan te verwezenlijken moeten we de jaarlijkse verhuurderheffing omzetten in een investeringsplicht voor woningcorporaties. Dat verplicht hen de vrijgekomen miljarden niet in eigen zak te steken, maar om te blijven investeren in nieuwbouw, lage huren, onderhoud en verduurzaming.

Maar er is méér nodig. Laten we beginnen bij de gestolen tien miljard euro. Dat geld moet aangewend worden als extra investeringspakket in de volkshuisvesting. Daarmee kunnen tienduizenden betaalbare huurwoningen gebouwd worden om de afgelopen jaren opgebouwde achterstand weg te werken. Zo zorgen we er voor dat we socialer uit de huidige coronacrisis komen. 

Dit is de laatste kans voor het kabinet Rutte III om te laten zien dat zij de huidige wooncrisis ook maar enigszins serieus neemt. Van coherent beleid is de afgelopen jaren nauwelijks sprake geweest, het is vooral aanmodderen geweest.

Het kabinet Rutte III zal zeker niet uit zichzelf werk maken van dit Deltaplan van de Volkshuisvesting. Het is daarom hoog tijd om van onderop hieraan te werken en het recht op betaalbare, degelijke en zekere huisvesting voor iedereen op te eisen. Ideeën? Mijn mailbox staat open.

Deel dit bericht