Leids college wil tegen afspraken in 58 huurwoningen slopen

Leids college wil tegen afspraken in 58 huurwoningen slopen

Bron: Woonbond

27 juni 2017

Tegen eerder gemaakte afspraken in wil de het Leidse college van Burgemeester & Wethouders 58 huurwoningen van woningbouwvereniging De Sleutels slopen. Zo moet er ruimte komen voor een uitbreiding van de Leidse Universiteit in de binnenstad. Een vorig jaar doorlopen participatietraject gaf echter aan dat er goede alternatieven zonder sloop mogelijk zijn.

 

Zowel de verhuurder als de huurders zijn tegen de sloop. Vanavond vergadert de raadscommissie over het plan. Volgende week wordt er door de gemeenteraad gestemd.

Gebroken afspraken

In een eerder stadium liet het college weten alleen akkoord te gaan met de sloopplannen als huurders en verhuurder hiermee akkoord waren. Alhoewel beide partijen zich tegen de sloop hebben uitgesproken, wil het college toch doorzetten nadat de universiteit dreigde anders naar Den Haag te verkassen. Ook wordt het Leidse sloopbesluit volgens huurdersvereniging De Eendracht met de voeten getreden. Hierin staat namelijk dat de corporatie leidend moet zijn in sloopplannen.

‘Onbehoorlijk bestuur’

‘Het is de vraag of er geen sprake is van onbehoorlijk bestuur als men terugkomt op een reeks van raadsbesluiten, het huurrecht opzij schuift en ook nog zinspeelt op verdere maatregelen om de burgers onder druk te zetten,’ schrijft De Eendracht in een persbericht. ‘Schandalig dat het college op deze manier met de belangen van huurders omspringt,’ zegt Woonbondconsulent Saskia Lieon. ‘In Leiden zijn juist goede afspraken gemaakt met corporaties over sloopplannen om te zorgen dat de rechten van huurders goed zijn gewaarborgd. Het college zelf lijkt zich hier niets van aan te trekken.’

 

Deel dit bericht