Leidse raadsleden: ‘In De Kooi weer genoeg gezien om toezicht woningcorporaties aan te scherpen’

Leidse raadsleden: ‘In De Kooi weer genoeg gezien om toezicht woningcorporaties aan te scherpen’

Bron: Sleutelstad.nl (Unity)

23 maart 2024

Leidse raadsleden brachten zaterdagmiddag een bezoek aan de Zuidelijke Blokken in De Kooi. Volgens De Sleutels is aanpak van de woningen daar hard nodig: de keuze is renovatie of nieuwbouw. Daar zijn de raadsleden het van harte mee eens. Maar in een deel van de 208 beneden- en bovenwoningen zien ze ook weer volop achterstallig onderhoud, lekkages en schimmel. Het toezicht op de woningcorporaties in Leiden moet structureel beter, zo concluderen ze.

“Het is weer zo’n vergeten wijk”, zegt fractievoorzitter Antoine Theeuwen van de SP Leiden na afloop van het bezoek van een handvol raadsleden aan de Zuidelijke Blokken in De Kooi. “Lang geleden hebben we in de gemeenteraad al het besluit genomen dat er iets met deze huizen moet gebeuren. Jaren later is er nog steeds niets gebeurd. En al die tijd is er ook niets gedaan aan onderhoud.”

“Het was wel weer indrukwekkend”, vertelt Tom Leest (VVD). “We hebben weer veel vocht en schimmel gezien in woningen en soms zo erg, dat het ook gezondheidsproblemen met zich meebrengt. We kwamen ook situaties tegen die vrij simpel opgelost kunnen worden, zoals een ventilatorrooster dat was gevallen en door een bewoner met tape was vastgeplakt, omdat er niemand van De Sleutels langskwam. Veel mensen gaven aan geen woongenot te ervaren in hun huis.”

Toezicht
“Het toezicht op de woningcorporaties kan en moet beter”, stelt Leest. “We drukken nu op een plek, en je voelt meteen de pijn. Dat geeft echt te denken.” Daar sluit Theeuwen zich bij aan: “De gemeenteraad is te mild geweest voor de woningcorporaties. We zijn altijd streng geweest voor particuliere verhuurders en dachten ondertussen dat de woningcorporaties sociaal en goed bezig waren, maar we zien nu dat ze hun werk niet goed doen.”

Deel dit bericht