Turkooislaan biedt Portaal mooie kans voor toevoeging 136 betaalbare huurwoningen

Turkooislaan biedt Portaal mooie kans voor toevoeging 136 betaalbare huurwoningen

Bron: Portaal

22 december 2020

Nog voor de jaarwisseling kon de champagne bij woningcorporatie Portaal en de Raad Vastgoed al uit de kast. Vorige week zetten beide partijen hun handtekening onder een koopovereenkomst waarbij Portaal de grond met opstallen aan de Turkooislaan 131 in Leiden koopt.  

De Raad Vastgoed was eigenaar van de grond en opstallen van de locatie in de Hoge Mors. Omsloten door de Turkooislaan, Smaragdlaan en Agaatlaan biedt het ruimte voor ongeveer 136 nieuwe huurwoningen. Het pand dat er staat, werd tijdelijk nog gebruikt als kinderdagverblijf en huisvesting voor arbeidsmigranten. Portaal gaat het slopen en de grond bouwrijp maken. Chris van Harten, Senior Asset Manager bij Portaal: “We zijn erg blij met deze aankoop. Het biedt ons een mooie kans om betaalbare woningen toe te voegen aan de stad. Daarin willen we samen met de gemeente Leiden en de buurt optrekken.” De verwachting is dat De Raad Bouw de woningen gaat bouwen voor Portaal.

Mix van sociale en midden huur

In lijn met de wens van de gemeenteraad gaat Portaal een mix bouwen van sociale en midden huurwoningen om in de behoefte van de verschillende doelgroepen in de stad te voorzien. Van de in totaal 136 woningen is het voornemen 116 sociale huur en 20 midden huur te bouwen. Dit betekent een grote toevoeging van betaalbare huurwoningen aan het bestaande bezit van Portaal in de stad Leiden.

Groot te kort aan betaalbare woningen

Leiden kent een groot tekort aan sociale huurwoningen en het bieden van ruimte aan verschillende doelgroepen waaronder middeninkomens en huishoudens met een laag inkomen. Wethouder Fleur Spijker: “136 huurwoningen erbij, dat is mooi nieuws! Portaal zet hier een mooie mix neer voor verschillende doelgroepen. Zo blijft Leiden een stad waar voor iedereen plek is.”

Vervolg

De plannen worden nu verder uitgewerkt door de woningcorporatie. De gemeente Leiden werkt aan de voorbereidingen en onderzoeken voor de benodigde bestemmingsplanprocedure. Voordat het zover is, worden de verder uitgewerkte plannen in een tweede participatieronde aan de direct omwonenden gepresenteerd. Hierna kan het ontwerpbestemmingsplan in procedure worden gebracht. In 2024 moet het plan worden opgeleverd.

Deel dit bericht