3,6 miljoen huurders kans op hitte in huis

3,6 miljoen huurders kans op hitte in huis

Bron: Woonbond

10 juli 2024

3,6 miljoen huurders wonen in een woning die het risico loopt om oververhit te raken op zonnige warme dagen. Dat blijkt uit onderzoek van Investico waarbij ook de Woonbond betrokken is.

Hitte in huis is gevaarlijk. Vooral ouderen, baby’s en zieken zijn kwetsbaar. Zij kunnen door oververhitting in het ziekenhuis terecht komen of zelfs dood gaan. “We weten dat hittegolven zorgen dat er steeds per week zo’n 300 tot 400 mensen extra overlijden,” vertelt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie bij het Radboud Medisch Centrum in EenVandaag. “Ze zijn niet goed beschermd door hun woonomgeving.” Investico berekende dat 10 miljoen mensen in Nederland, zowel huurders als kopers, in een huis wonen dat oververhit kan raken.

Temperatuuroverschrijding

De onderzoeksjournalisten van Investico maakten een analyse van de hittescores van huizen. De hittescore wordt ook wel de TOjuli genoemd. TOjuli staat voor de TemperatuurOverschrijding in de maand juli, de warmste maand van het jaar. De TOjuli staat sinds 2021 op het energielabel. De waarde geeft het risico op oververhitting aan. Is de TOjuli hoger dan 1,2, dan is er een kans dat de woning te heet wordt.

Elke buitengevel van een woning heeft een TOjuli-waarde:

  • Een appartement met één buitengevel heeft 1 TOjuli-waarde
  • Een tussenwoning/-appartement heeft 2 TOjuli-waarden
  • Een hoekwoning/-appartement heeft 3 TOjuli-waarden
  • Een vrijstaande woning heeft 4 TOjuli-waarden

Geen eisen voor bestaande woningen

Voor nieuwbouwwoningen moeten de TO-waarden van de gevels lager zijn dan 1,0. Maar voor bestaande woningen zijn er geen eisen, ook niet als ze gerenoveerd of verduurzaamd worden. De Woonbond krijgt dan ook steeds meer meldingen van oververhitting van woningen die afgelopen jaren beter geïsoleerd zijn.

Isoleren én hitte voorkomen

De Woonbond wil dat er ook TOjuli-eisen komen voor woningen die verduurzaamd worden, net als bij nieuwbouwwoningen. “Een goed geïsoleerde en luchtdichte woning houdt warmte langer buiten, maar als de woning eenmaal warm is, krijg je die warmte er moeilijk weer uit,” zegt Pieter van het Kaar, bouwkundige van de Woonbond. “Je moet bij isoleren dus ook zorgen dat de woning in de zomer niet te veel opwarmt. Buitenzonwering en mogelijkheden om warme lucht te spuien in de nacht zijn hierin de belangrijkste maatregelen.”

Groene omgeving 10 graden koeler

Maar alleen maatregelen aan de woningen zijn niet voldoende om hitte te voorkomen. Ook de omgeving speelt een belangrijke rol. Planten en water zorgen dat de lucht rond woningen minder opwarmt, en zelfs afkoelt door verdamping. Vooral grote bomen hebben een groot effect. Ze kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur wel 10 graden lager is in de zomer. Dat een groene omgeving een positief effect heeft, blijkt ook uit het onderzoek van Investico. In de versteende Randstad is het gevaar van oververhitting veel groter dan op andere plekken in Nederland.

Beter beleid nodig

De Woonbond is met Aedes (vereniging van woningcorporaties) en met de Rijksoverheid in gesprek om te zorgen dat er beter beleid komt om huurders tegen hittestress in huis te beschermen. Daarnaast vraagt de bond onder meer via de media aandacht voor dit onderwerp, en geeft huurdersorganisatie, bewonerscommissies en huurders advies en voorlichting.

Aanpassen aan klimaatverandering

Flyer / Brochure

Download

Deel dit bericht