Corporaties steeds rijker

Corporaties steeds rijker

Bron Woonbond.

4 februari 2016

Tussen 2012 en 2014 steeg het eigen vermogen van corporaties, vooral door de huurstijgingen, met 13 miljard euro. Uit prognoses over 2015 van de Autoriteit Woningcorporaties  blijkt dat het eigen vermogen het afgelopen jaar nog harder steeg dan voorgaande jaren. De huren liepen gemiddeld 2,8 procent op in 2015.

De groei van het eigen vermogen is in 2015 extra hoog, omdat corporaties lagere kosten voor onderhoud en rente hebben dan voorheen. Hierdoor hebben corporaties lagere kosten en maakt de waarde van hun bezit een sprong van vele miljarden. Het Sectorbeeld 2015 van de Autoriteit Woningcorporaties laat ook voor de komende jaren stijgende lijnen zien in hun meerjarenverkenning.

Debat Tweede Kamer huurverhoging

‘De corporaties worden steeds rijker, en de huurders steeds armer,’ reageert Woonbonddirecteur Ronald Paping op deze cijfers. ‘Het is dan ook bizar dat Blok, opnieuw extra ruimte voor hoge huurverhogingen wil in zijn huurbeleid, terwijl de corporaties er juist warmpjes bij zitten.’ Blok debatteert deze avond met de Tweede Kamer over het huurverhogingsbeleid. De minister wil in 2016 ook hogere huurstijgingen, boven inflatie. Zowel voor lage inkomens als middeninkomens.  Huishoudens boven de 39.000 euro bruto kunnen zelfs een verhoging van 4% boven inflatie krijgen. Gisteren bleek overigens uit een uitspraak van de Raad van State, dat de Belastingdienst helemaal geen inkomensgegevens aan verhuurders mag verstrekken.

Betaalbare huurwoning lagere en middeninkomens

’Er wordt geen rekening gehouden met wat huurders kunnen betalen, maar met wat corporaties extra willen verdienen, terwijl corporaties al zo rijk zijn. Dat is de omgekeerde wereld,’ stelt Paping. ‘Lagere en middeninkomens moeten een betaalbare sociale huurwoning kunnen huren, zonder tegen hoge jaarlijkse huurverhogingen aan te lopen’.

Deel dit bericht