Huurders corporaties moeten instemmen met verkoop woning

Huurders corporaties moeten instemmen met verkoop woning

bron: NU.nl

22 augustus 2016

Huurders bij een woningcorporatie moeten instemmingsrecht krijgen als hun woning wordt verkocht aan een commerciƫle partij.

De Woningwet moet daarvoor worden aangepast, vindt de Woonbond, de belangenbehartiger van huurders.

De Woningbond maakt een vergelijking met het arbeidsrecht. Als een bedrijf wordt overgenomen, dan behouden de werknemers hun opgebouwde rechten. Ook hoopt de organisatie dat het aantal sociale huurwoningen in Nederland niet wordt “uitgehold”Ā door verkoopacties van corporaties.

De verkoop mag pas plaatsvinden als elkeĀ individuele huurder instemt. Bij de verkoop van een geheel woningcomplex, moet een meerderheid van 70 procent van de bewoners toestemming geven.

Huurverhoging

Volgens de Woonbond krijgen huurders te maken met een huurverhoging die zij niet kunnen ontlopen zodra een corporatiewoning wordt verkocht aan een commerciĆ«le partij. Ze zijn “gevangen klanten”, aldus de organisatie.

Sinds 1 juli van dit jaar is in de wet vastgelegd dat in de corporatiesector de huren per jaar niet meer dan 1 procent plus de inflatie mogen stijgen. In de commerciƫle sector ligt dit percentage veel hoger met maximaal 2,5 procent of, bij een hoger inkomen, 4 procent.

Bij beide verhogingen komt er nog inflatie bij, al is die in Nederland momenteel erg laag en soms zelfs negatief.

“Waar het de Woonbond hier echter om gaat is dat zittende huurders, die vaak al jarenlang in een sociale huurwoning wonen, opeens geconfronteerd kunnen worden met een ander huurregime”, stelt de organisatie.

Onderhandelen

De inspraak bij een verkoop zou tot een betere onderhandelingspositie van huurders moeten leiden. Op die manier kunnen er bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over een beperkte huurstijging of over extra investeringen van de nieuwe eigenaar in de woning.

De Woningbond verwacht dat de komende jaren veel huurders bij woningcorporaties worden geconfronteerd met de verkoop van hun huis aan een commerciƫle partij.

Alleen al bij Vestia en het Wooninvesteringsfonds zijn tienduizend woningen verkocht aan particuliere beleggers. Daar komen nog de aantallen van andere corporaties bij.

Deel dit bericht