Meerderheid voor afschaffen verhuurderheffing

Meerderheid voor afschaffen verhuurderheffing

Bron: Woonbond

6 februari 2017

Vandaag heeft ProDemos de Stemwijzer gepubliceerd voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. Uit de Stemwijzer blijkt dat een ruime meerderheid van de politieke partijen van de verhuurderheffing af wil. Daarnaast willen enkele partijen de heffing verlagen.

 

Vertaald naar de laatste peilingen uit de Peilingwijzer, blijkt zelfs dat een meerderheid van zo‚Äôn 90 zetels af wil van de heffing. De partijen die de heffing willen verlagen zijn in de Peilingwijzer goed voor 32 zetels. Een kleine minderheid, op dit moment goed voor 28 zetels in de peiling, wil de huidige verhuurderheffing behouden of zelfs verhogen. De partijen konden bij de vraag of de verhuurderheffing moet worden afgeschaft antwoorden met ‘eens’, ‘oneens’ of ‘geen van beide’.

Standpunt partij en aantal zetels in Peilingwijzer
Partij Zetels Peilingwijzer Afschaffen verhuurderheffing
VVD 24 Oneens
PvdA 13 Eens
PVV 29 Eens
SP 13 Eens
CDA 16 Geen van beide
D66 16 Geen van beide
CU 6 Eens
GL 15 Eens
SGP 4 Oneens
PvdD 4 Eens
50PLUS 9 Eens
VNL 0 Eens
Denk 1 Eens
FvD 0 Eens

Belasting voor sociale huurders

De verhuurderheffing is een belasting die verhuurders betalen over de waarde van hun sociale huurwoningen, oplopend tot 2 miljard euro. Deze heffing leidt tot hogere huurprijzen en minder investeringen in nieuwbouw en woningverbetering. De VVD en SGP willen de heffing behouden. Het CDA en D66 willen de heffing verlagen, de rest van de partijen antwoord positief op de stelling dat de verhuurderheffing moet worden afgeschaft.

Woonbond voor afschaffen verhuurderheffing

De Woonbond bracht vorige week nog een analyse naar buiten van de invloed van de verhuurderheffing op de sociale huursector. Om de verhuurderheffing te kunnen betalen hebben verhuurders vanaf 2013 veel hogere huurverhogingen kunnen doorvoeren. De Woonbond vindt dan ook dat het komende kabinet de verhuurderheffing moet afschaffen.

De Stemwijzer (externe link) van ProDemos biedt kiezers de kans om aan de hand van enkele stellingen te kijken welke partij het beste bij ze past.

Deel dit bericht