Extra sociale huurwoningen voor statushouders in Holland Rijnland

Extra sociale huurwoningen voor statushouders in Holland Rijnland

Bron: Unity.nu

21 juli 2022

REGIO – Een derde van de vrijkomende sociale huurwoningen wordt komende maand vergeven aan statushouders. Normaal is dat ongeveer 8 procent. Dat heeft Holland Rijnland – het samenwerkingsverband tussen gemeenten in onze regio – besloten om druk te verlichten op de opvanglocaties voor asielzoekers. Dat staat in een brief verzonden aan alle gemeenten in de regio.

In 2021 werd 75 procent van de huurwoningen verhuurd aan reguliere woningzoekenden, en 8 procent aan statushouders. Door komende maand veel meer woningen aan statushouders toe te wijzen, is de verwachting dat in 2022 11 procent van de vrijgekomen sociale huurwoningen aan statushouders wordt toegekend.

Overvol
Het landelijk aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel is overvol. Mensen slapen zelfs buiten of op stoelen. Eind vorige maand zijn afspraken gemaakt tussen de Veiligheidsregio’s en het Rijk. Zo moeten de Veiligheidsregio’s van het Rijk 13.500 extra statushouders huisvesten.

In onze regio, Hollands Midden, gaat het om 286 statushouders die versneld een huis moeten krijgen. Volgens Holland Rijnland is de enige optie om deze statushouders zoveel mogelijk te huisvesten in reguliere sociale huurwoningen. Wachtlijsten voor reguliere woningzoekenden worden dus langer.

Andere maatregelen
In de regio is met bestuurders gesproken over deze ‘enorme opgave’ en de haalbaarheid ervan. Gemeenten zijn niet zeker of het gaat lukken. Men moet ook gaan kijken naar tijdelijke maatregelen, zoals tijdelijke huisvesting of het splitsen van grotere woningen. Op dit moment worden in de regio statushouders opgevangen in leegstaande panden.

Verder verwacht Holland Rijnland dat het Rijk ook voor de rest van het jaar met een extra taakstelling komt om extra statushouders te huisvesten. En dat op een al overspannen (sociale)woningmarkt.

Deel dit bericht