Huurders krijgen inzicht in energielabel woning

Huurders krijgen inzicht in energielabel woning

Bron: Woonbond

29 juni 2022

Huurders krijgen een beter beeld van de energieprestaties van hun woning. Vanaf de zomer van 2023 kan elke huurder op MijnOverheid het energielabel van de huurwoning inzien.

Vanaf dan is voor elke huurder in één oogwenk duidelijk hoe energiezuinig óf energievretend de woning is. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge doet deze toezegging in een brief aan de Tweede Kamer. Hij doet dat naar zijn zeggen op verzoeken van SP-kamerlid Sandra Beckerman en van de Woonbond.

Actueel label

In principe moet elke huurder door de verhuurder worden geïnformeerd over de energieprestaties van de huurwoning. In de praktijk blijkt het echter lastig alle verhuurders daartoe te bewegen. Vandaar dat nu voor MijnOverheid wordt gekozen. Het voordeel is dat straks alle huurders zelf het actuele energielabel kunnen controleren, bijvoorbeeld ook na een verbouwing van de woning.

E, F en G verdwijnen

Deze controle past in het plan dat verhuurders vanaf 2030 alleen nog woningen met energielabels A, B, C en D mogen verhuren. Circa 675.000 sociale huurwoningen en zo’n 325.000 private huurwoningen worden de komende jaren geïsoleerd. De lagere energielabels E, F en G worden daardoor langzaam maar zeker verleden tijd. De hoge energiekosten, die al bij ruim een half miljoen huishoudens tot energiearmoede leiden, maken dit plan des te urgenter.

MijnOverheid

Momenteel weet lang niet elke huurder welk energielabel de woning heeft. Huurders die nu op MijnOverheid doorklikken naar ‘Wonen’ om daar het energielabel in te zien, krijgen de foutboodschap dat ‘u niet de rechthebbende van de kadastrale objecten’ bent. Daar komt dus volgend jaar verandering in.

Privacy

Het vorige kabinet dacht nog dat informatie over het energielabel op MijnOverheid de privacywetgeving zou schenden. Daar komt minister De Jonge nu op terug. Het zou mogelijk moeten zijn het energielabel te verstrekken zonder dat met name de privacy van de betrokken energieadviseur wordt geschonden. De minister verwacht dat de automatiseerders van Logius een jaar nodig hebben om de energielabels in MijnOverheid in te bouwen.

Deel dit bericht