Enkelglas in huurwoning is een gebrek, oordeelt de rechter

Enkelglas in huurwoning is een gebrek, oordeelt de rechter

Bron: HBV Leiden

16 maart 2024

Voorbeeld van enkelglas en schimmel uit de Rivierenbuurt

De verhuurder moet het probleem verhelpen. De rechter erkent dat een groot energielek in een woning anno 2024 niet meer normaal is. Een verhuurder is wettelijk verplicht een huurder goed woongenot te verschaffen. Slechte isolatie past daar niet meer in, vanwege de klimaatcrisis en de sterk gestegen kosten van energie.

Een miljoen woningen in Nederland hebben nog enkelglas. Het is een groot en onnodig energielek dat makkelijk en snel te verhelpen is. Vanwege de hoge energiekosten, de noodzaak om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en het opheffen van de afhankelijkheid van gas en olie uit Rusland is dat lek niet uit te leggen.

Minister aan zet

Deze uitspraak kan je toepassen op heel veel oude woningen. Een rechter kijkt alleen wel van geval tot geval. Maar niemand zit te wachten op een stapel lange juridische discussies. Dat hoeft ook niet als de minister iedereen snel duidelijkheid geef en het algemeen maakt. Dan is Nederland binnen een paar jaar van dit energielek af. Aanpassing van de wet is niet nodig, alleen een aanwijzing van de minister om enkelglas op te nemen in het lijstje gebreken.

Gebrek is huurverlaging

Als het in de lijst van gebreken wordt opgenomen kan je als huurder op grond daarvan huurverlaging aanvragen bij de huurcommissie. Deze huurverlaging is geldig tot het gebrek verholpen is.

Wat als je woning enkelglas heeft en de minister nog geen aanwijzing heeft gegeven?

  1. Meldt het gebrek bij Portaal en maak ze er op attent dat het een gebrek is. Bewaar de melding met datum. Zodra de aanwijzing er is moet u direct bij de Huurcommissie huurverlaging aanvragen. Dat gaat dan met terugwerkende kracht in van de meldingsdatum.

    EN
  2. Meldt het ook bij de HBV. Dan kunnen wij het ook aankaarten bij Portaal en niet minder belangrijk bij de lokale Leidse politici melden. Zij kunnen ook druk uitoefenen op de corporaties zoals ze dat nu doen met lekkages en schimmel.

Hulp nodig?

Indien u hierbij hulp nodig heeft kunt u zich melden bij de HBV Leiden.

Mail de vraag naar info@hbvleiden.nl  en wij nemen contact met u op.

Deel dit bericht