Onderhoud aan 258 woningen in Zeeheldenbuurt Leiden afgerond

Onderhoud aan 258 woningen in Zeeheldenbuurt Leiden afgerond

Bron: Portaal

3 juli 2017

Na bijna twee jaar zijn de onderhoudswerkzaamheden aan 258 woningen in de Zeeheldenbuurt in Leiden afgerond. Hiermee is de eerste fase van de herstructurering van deze wijk een feit. Per blok hebben we de oplevering feestelijk gevierd met de bewoners.

 

De aanpak van de woningen hield een opknapbeurt in van zowel de binnen- als de buitenkant. Dit voerden we uit zonder huurverhoging. Ook kregen bewoners de mogelijkheid om een pluspakket te nemen (een aantal energiemaatregelen tegen een geringe huurverhoging). Zomaar wat cijfers op een rij: We pakten in twee jaar 258 woningen aan, we verzorgden 12 warmte-isolatiepakketten, we installeerden 20 CV installaties en 6 zonnepanelen. We plaatsten 37 nieuwe keukens en 32 nieuwe badkamers en 86 keukens en 97 badkamers kregen een opknapbeurt. Tot slot vervingen we 92 CV ketels.

 

Tevreden bewoners

Tijdens en na de werkzaamheden in de woning hebben we aan de bewoners gevraagd wat ze van de opknapbeurt vonden en hoe ze het werk hebben ervaren. Uit deze enquĂȘtes krijgt Portaal en de aannemer Plegt Vos een gemiddeld cijfer van 8,2. We kregen van de bewoners o.a. de volgende quotes terug:“100 % meegevallen”, “perfect, snel, leuk team”. Maar ook: “Ik had meer verwacht” en “Veel thuis gezeten en dan kwam er niemand opdagen”. Tijdens en na de werkzaamheden hebben we uitgebreid geĂ«valueerd met alle betrokken partijen (aannemer Plegt Vos en de Bewonerscommissie De Zeehelden).

 

Geleerde lessen

Want, zoals dat bijna niet anders kan in een dergelijk groot project, zijn er sommige zaken die Ă©cht beter kunnen. We hebben met elkaar een aantal belangrijke lessen geleerd. Zo hebben we ervaren dat de schriftelijke communicatie niet altijd goed aankwam en dat we dus vaker Ă©Ă©n op Ă©Ă©n moeten spreken met mensen. Ook bleek de promotie van de pluspakketten niet voldoende om veel mensen over de streep te trekken.

 

Bewonerscommissie De Zeehelden

De bewonerscommissie had liever een verdergaande renovatie van de huizen gezien, maar daarvoor bleek eerder onvoldoende draagvlak in de buurt (een renovatie leidt namelijk tot huurverhoging). De commissie bleef aan tafel met Portaal en heeft de uitvoering van het groot onderhoud kritisch gevolgd en de klachten die ter ore kwamen zo goed mogelijk doorgespeeld.

 

De wijk is in ontwikkeling

Er gaat nog veel meer gebeuren in de buurt. Veel bewoners verhuizen eind van dit jaar naar de nieuwe woningen op het Lakenplein. Het appartementencomplex aan de Oosterhof krijgt inmiddels contour. De verwachte oplevering is rond de jaarwisseling. Voor de woningen aan de Evertsenstraat, van Speijkstraat en de Zijlsingel organiseren we wijklabs waarin we de voorgenomen plannen met de buurt bespreken. De planning van de sloop van deze woningen is in het voorjaar van 2018. De nieuwbouw hopen we dan in de zomer van 2019 te kunnen opleveren. Alle genoemde termijnen zijn uiteraard onder voorbehoud.

Deel dit bericht