Opening van de grootste zonnecentrale in Leiden: “Nieuwe energie in de stad”

Opening van de grootste zonnecentrale in Leiden: “Nieuwe energie in de stad”

Portaal_RGB

 

 

Leiden, 9 oktober, Op dinsdag 20 oktober a.s. wordt de grootste zonnecentrale in Leiden feestelijk geopend. Het betreft de zonnepanelen die de afgelopen periode zijn geplaatst op het dak van het gebouw Nieuwe Energie. Tijdens de feestelijke receptie vieren we dit met diverse sprekers, een korte film, de onthulling van een mooi digitaal kunstwerk met als thema “Oude en Nieuwe Energie” en een infomarkt.
Nieuwe energie in de stad
De afgelopen periode is op bedrijfsverzamelgebouw Nieuwe Energie aan de 3e Binnenvestgracht een zonnecentrale geplaatst met bijna 300 zonnepanelen met 75 kWp. Hiermee is dit de grootste zonnecentrale van Leiden die zorgt voor ‘nieuwe energie’ – zonne-energie – in het mooiste bedrijfsverzamelgebouw in de binnenstad van Leiden. Met de panelen genereren we een significant aandeel van het energieverbruik van dit pand.
De zonnecentrale is een initiatief van EnergiekLeiden en woningcorporatie Portaal. Het zonne-energiebedrijf Rooftop Energy bouwt, financiert en exploiteert de zonnecentrale en levert de zonnestroom aan de Nieuwe Energie. Stichting EnergiekLeiden is een stichting van betrokken Leidenaars die zich graag inzetten voor energiebesparing en duurzame energie in hun stad. Woningcorporatie Portaal is eigenaar van het pand en wil hiermee een belangrijke bijdrage leveren aan een duurzaam Leiden.
Nieuwe energie op Nieuwe Energie
Nieuwe Energie, een voormalige spinnerij van de textielfabriek Clos & Leembruggen, ligt pal naast het energiebedrijf van E-on dat de Leidse bewoners al 150 jaar van energie voorziet. Zo komen oude en nieuwe energie, historische en innovatieve energie op een unieke locatie samen. Het pand biedt ruimte aan creatieve ondernemers, het Leidsch Dagblad, aan de medewerkers van Portaal en de daklozenopvang. En leerlingen van het ROC runnen het restaurant.
De feestelijke opening
Tijdens de feestelijke opening op 20 oktober hebben we, naast een aantal sprekers w.o. de Leidse duurzaamheidswethouder Frank de Wit, de feestelijke openingshandeling met een kunstwerk van City Plug in. We vertonen de film “The making of…..” en tijdens de borrel presenteren een aantal organisaties op het gebied van duurzaamheid uit Leiden zich op een infomarkt. Er bij zijn? Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via

www.nieuweenergieleiden.nl/aanmelden

Deel dit bericht