PBL wil dat corporaties middeninkomens huisvesten

PBL wil dat corporaties middeninkomens huisvesten

Bron: Woonbond

23 januari 2017

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) waarschuwt vandaag voor middeninkomens die in de knel zitten op de huurmarkt. Corporaties moeten een rol gaan spelen in het huisvesten van deze huishoudens.

 

Volgens het  Planbureau biedt nieuwbouw en privatiseren van sociale huurwoningen alleen geen  oplossing voor deze groep. Nieuwbouw laat te lang op zich wachten, en woningen in de vrije sector zijn voor middeninkomens vaak te duur. Veel huishoudens met een lager middeninkomen kunnen zich de huurprijs van meer dan € 710,- (de grens tussen sociale en vrije sector) niet veroorloven.

Streep door inkomensafhankelijk huurbeleid

De Woonbond ziet dit als een dikke streep door het inkomensafhankelijke huurbeleid van minister Blok. ‘De afgelopen jaren is met enorme huurverhogingen geprobeerd  de middeninkomens de corporatiesector uit te jagen. De vrije sector biedt voor deze groep echter geen betaalbaar alternatief. Nu komen de corporaties dus weer in beeld.’

Verhoog de inkomensgrens

Het PBL suggereert dat corporaties middeninkomens kunnen huisvesten door woningen van de DAEB (Diensten Algemeen belang) naar de niet DAEB-tak te verschuiven, en voor betaalbare sociale prijzen aan te bieden aan middeninkomens. Volgens de Woonbond is het veel logischer de inkomensgrens voor sociale huur te verhogen zodat middeninkomens ook terecht kunnen in de sociale sector. Dat moet wel gepaard gaan met extra investeringen, ook voor lage inkomens is er een tekort aan betaalbaar aanbod en zijn er lange wachttijden voor huurwoningen. Er moet dus wel worden bijgebouwd om het woningtekort tekort voor lagere én middeninkomens op te lossen.

Schaf de verhuurderheffing af

De verhuurderheffing, die ervoor zorgt dat corporaties tientallen miljarden minder kunnen investeren, moet worden afgeschaft, zodat corporaties veel meer betaalbare huurwoningen kunnen bouwen.

 

Deel dit bericht