Inkomensgrens sociale huur kan omhoog

Inkomensgrens sociale huur kan omhoog

Bron: Woonbond

26 november 2018

Als de Nederlandse regering een hogere inkomensgrens voor sociale huur wil vaststellen dan kan dat gewoon. Want Nederland heeft die inkomensgrens zelf bedacht. Dat blijkt uit de uitspraak in een rechtszaak  die vier woningcorporaties hadden aangespannen tegen de Europese Commissie.

 

Tienduizenden woningzoekenden vallen tussen wal en schip op de woningmarkt.  Ze verdienen ‘te weinig’ voor geliberaliseerde huur of koop, maar in een sociale huurwoning kunnen ze ook niet terecht.  Want daarvoor verdienen ze weer ‘te veel’. Sinds 2011 geldt er een strenge inkomensgrens. Verdien je net iets meer? Dan is het in overspannen woningmarkten zo goed als onmogelijk om een woning te vinden.

Niet meer vol te houden

Daar kunnen wij niets aan doen, stelde de Nederlandse regering tot nu toe. Want de Europese Commissie heeft die inkomensgrens nou eenmaal opgelegd. Sinds de uitspraak van het Europese Gerechtshof kan Nederland dat niet langer volhouden. Die bevestigt dat niet de Europese Commissie, maar de Nederlandse regering de inkomensgrens zelf heeft vastgesteld.

Wel toetsing, geen inkomensgrens

De rechter stelt verder dat de Europese Commissie wél het recht had Nederland te verzoeken om de doelgroep voor sociale huurwoningen te begrenzen. Dit omdat Europa moet kunnen toetsen of sociale huurwoningen ten goede komen aan groepen die zichzelf niet kunnen redden op de markt voor dure huur en koop. Maar met welk inkomen het (niet meer) lukt om jezelf te redden: daar gaan landen zelf over.

Veel hogere grenzen in andere landen

Dat landen daar zelf over gaan blijkt ook uit de praktijk. In Frankrijk en Oostenrijk ligt de inkomensgrens voor sociale huur beduidend hoger dan in Nederland. In deze landen is de grens afhankelijk van de grootte van je huishouden, en de regio waarin je een huis zoekt. Een stel met 1 kind dat in Parijs een huis zoekt kan met een gezamenlijk inkomen van €72.000 nog sociaal huren. Een alleenstaande in Wenen heeft recht op een sociale huurwoning tot een inkomen van ongeveer €44.000. En een stel met twee kinderen kan met een inkomen van boven de €80.000 zonder problemen reageren op een leegstaande sociale huurwoning.

Tijdelijk hogere inkomensgrens

In Nederland is de grens op dit moment € 36.798, ongeacht de samenstelling van je huishouden en de regio waarin je zoekt. Voor 10% van de vrijkomende woningen geldt een iets hogere grens van €41.056. Die hogere grens is tijdelijk, want vastgesteld voor 5 jaar.  Binnenkort besluit de politiek hoe in de toekomst met de inkomensgrens wordt omgegaan.

Woonbond: sociale sector voor brede doelgroep

De Woonbond vindt dat de inkomensgrens omhoog moet én dat er veel meer sociale huurwoningen bijgebouwd moeten worden. Dit om te voorkomen dat sociale huur verschraalt tot een voorziening voor mensen met een zeer laag inkomen. Een brede sociale huursector, die ook toegankelijk is voor middeninkomens, heeft grote voordelen. Het zorgt ervoor dat ook docenten, verplegers en andere mensen met een middeninkomen betaalbaar kunnen wonen. En dat wijken en buurten diverser van samenstelling en daardoor leefbaarder blijven.

 

Deel dit bericht