Portaal renoveert 101 woningen in de Grevenstraat en omgeving

Portaal renoveert 101 woningen in de Grevenstraat en omgeving

Datum 15 augustus 2018

Bron: Portaal

Woningcorporatie Portaal gaat 100 woningen renoveren in de Greven-, Drucker-, Marendorpse Dwarsstraat en één woning in de Van der Werfstraat. Een ruime meerderheid van de bewoners stemde in met het renovatieplan. Na de zomer gaat Portaal samen met aannemer VIOS bouwgroep de karakteristieke jaren ‘30 woningen in de Leidse binnenstad energiezuiniger en comfortabeler maken door onderhoud en verbeteringen uit te voeren.

 

Betaalbaar en energiezuinig

Portaal kiest ervoor de woningen comfortabeler en energiezuiniger te maken met het behoud van de karakteristieke uitstraling. Jet Bicker Caarten, manager Volkshuisvesting van Portaal in Leiden: “We maken met deze renovatie een grote stap. Met energielabel A past deze verbetering in onze duurzaamheidsambitie. We halen de woningen nog niet volledig van het gas af. Door de woningen nu goed te isoleren en elektrisch koken mogelijk te maken, kunnen we in de toekomst eenvoudiger overstappen naar een mogelijk andere warmtevoorziening. Portaal houdt hiermee rekening met de Leidse Warmtevisie om in 2050 een aardgasvrije stad te zijn. Tegelijkertijd kunnen we de woningen nog lang blijven verhuren aan onze primaire doelgroep.”

 

Verbeteren wooncomfort

Het project bestaat uit een combinatie van verschillende werkzaamheden aan de buitenkant en binnenkant van de woningen. De woningen worden opgeknapt door onderhoud en verbeteringen uit te voeren. Portaal neemt ook energiebesparende maatregelen. Door de begane grondvloeren, daken en gevels te isoleren, worden de woningen comfortabeler en energiezuiniger. Alle verouderde CV-ketels worden vervangen en openverbrandingstoestellen verwijderd en vervangen door nieuwe CV-installaties, indien nog niet aanwezig. Elke woning krijgt een mechanisch ventilatiesysteem.

 

Klankbordgroep en reacties bewoners

Bij de voorbereiding van de plannen waren veel partijen betrokken. De bewoners hebben zich vertegenwoordigd in een klankbordgroep. Met deze klankbordgroep voert Portaal regelmatig overleg. Portaal organiseerde inloopbijeenkomsten om de wensen en behoeften bij bewoners op te halen en mee te kunnen nemen in de planvorming. In een inspiratiewoning konden de bewoners het resultaat van de werkzaamheden zien. Ook tijdens de uitvoering van het project blijft de woningcorporatie in gesprek met de bewoners.

 

Wettelijk is bepaald dat minimaal 70% van de huishoudens moet instemmen door ‘ja’ te zeggen tegen het renovatie- en onderhoudsplan. Pas dan mag Portaal starten met de uitvoering. Dit wordt draagvlak genoemd. Voor de Grevenstraat en omgeving stemden 83% van de bewoners in met de plannen. 

 

Tijdelijk naar een andere woning

Portaal voert de renovatie uit in onbewoonde staat. Dit betekent dat alle bewoners tijdelijk hun woning verlaten en verblijven in een zogenaamde ‘wisselwoning’. Portaal verwacht in oktober te starten met de werkzaamheden. De eerste woningen worden eind dit jaar opgeleverd. Het project duurt in totaal twee jaar.

Deel dit bericht