Scheefhuurboete zorgt voor torenhoge huurprijzen

Scheefhuurboete zorgt voor torenhoge huurprijzen

Bron: Woonbond

16 mei 2024

De doelen die het kabinet had met de inkomensafhankelijke huurverhoging zijn niet gehaald. Dat blijkt uit een evaluatie van onderzoeksbureau RIGO, in opdracht van de overheid.

In opdracht van het ministerie van BZK keek onderzoeksbureau RIGO naar doel, werking en effect van de inkomensafhankelijke huurverhoging. Sinds 2023 gaat het om huurverhogingen die kunnen oplopen tot 100 euro per maand.

Meer dan honderdduizend huishoudens

In 2023 kregen 107.400 hurende huishoudens een inkomensafhankelijke huurverhoging, blijkt uit de evaluatie van RIGO. Ongeveer 18% van deze huishoudens huurt van een vastgoedbelegger of andere private verhuurder. De rest huurt van een woningcorporatie.

Doelen huurverhoging niet bereikt

Voorstanders van de inkomensafhankelijke huurverhoging wilden hiermee bereiken:

  • Doorstroming ‚Äėscheefhuurders‚Äô naar koop en vrijesectorhuur
  • Meer investeringsruimte bij corporaties
  • Minder hogere inkomens in een sociale huurwoning

Deze doelen zijn niet of nauwelijks gehaald, constateert RIGO in de evaluatie. De doorstroming is niet aantoonbaar verbeterd door de inkomensafhankelijke huurverhoging. Meer investeringsruimte voor corporaties heeft het amper opgeleverd. Er wonen wel wat minder mensen met een hoog inkomen in een sociaal huurhuis, maar dat komt ook door de inkomensgrens bij woningtoewijzing.

Veel sociale huur met vrijesectorprijs

De Woonbond vindt het een gemis dat RIGO niet gekeken heeft naar het aantal huurders dat een ‚Äėscheefhuurboete‚Äô voor de kiezen kreeg terwijl ze al een vrijesectorprijs betalen. In 2022 hadden bijna 43 duizend sociale huurwoningen van woningcorporaties een huurprijs b√≥ven de sociale huurgrens. (bron:¬†Staat van de Corporatiesector 2023, pag. 55). Hoeveel corporatiewoningen dat in 2024 zijn is niet bekend. Evenmin is duidelijk om hoeveel sociale woningen van private verhuurders het gaat. Maar bij al deze woningen staat de overheid ‚Äėinkomensafhankelijke huurverhogingen‚Äô toe. Wie al meer huur betaalt dan ‚ā¨ 879,66 kan dus nog steeds een ‚Äėscheefhuurboete‚Äô krijgen van 100 euro per maand. De Woonbond vindt dat onbegrijpelijk.

Deel dit bericht