Huren in sociale sector wordt vanaf juli maximaal 2,3 procent duurder

Huren in sociale sector wordt vanaf juli maximaal 2,3 procent duurder

Bron: Nu.nl

15 februari 2022

De huren voor de meeste mensen in de sociale sector mogen vanaf 1 juli met maximaal 2,3 procent stijgen. Dat heeft minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge dinsdag bekendgemaakt.

Die 2,3 procent is de inflatie van vorig jaar. In voorgaande jaren mochten de huren van sociale huurwoningen meestijgen met de inflatie plus 1 procentpunt. Voor het komende jaar wordt van die extra 1 procentpunt afgezien.

Het besluit betekent niet dat alle sociale huren ook daadwerkelijk met 2,3 procent omhooggaan, want stijgingen kunnen nog hoger of lager uitvallen. Voor mensen met hogere inkomens mogen corporaties de huur meer verhogen, met maximaal 50 tot 100 euro per maand, zolang dit binnen de maximale huurprijsgrens van de woning valt. Als de huurprijs van de woning minder dan 300 euro is, mag de huur met maximaal 25 euro stijgen.

Vorig jaar werd die inkomensafhankelijke hogere huurverhoging (IAH) niet toegepast, vanwege de coronacrisis. Volgens De Jonge biedt de regeling “corporaties de financiële ruimte om mensen die moeite hebben de huur op te brengen juist geen 2,3 procent huurverhoging te geven”.

De inflatie is de afgelopen tijd fors opgelopen. In januari werd het leven in Nederland 6,4 procent duurder dan een jaar geleden. Daar zullen huurders in de sociale sector nu nog niets van merken, maar die hogere inflatie “zou vooral tot uiting kunnen komen in de huurverhoging van 2023”, zegt de minister.

Op aandringen van de Tweede Kamer werden de huren in de sociale sector vorig jaar bevroren. Die bevriezing loopt dus per 1 juli af. Het vorige kabinet was geen voorstander van de maatregel, en ook De Jonge zet er vraagtekens bij. Geen of beperkte ruimte voor huurverhoging beperkt volgens de minister de ruimte voor investeringen in de bouw van nieuwe woningen en de verduurzaming van bestaande woningen.

Deel dit bericht