Huur van socialehuurwoningen wordt dit jaar niet verhoogd

Huur van socialehuurwoningen wordt dit jaar niet verhoogd

Bron: RTL Nieuws

17 februari 2021

Goed nieuws voor huurders. Het demissionaire kabinet zal de huren van corporatiewoningen in de sociale sector dit jaar niet verhogen. Dat maakt minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren bekend. De bevriezing van de huren gebeurt op aandringen van SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman en een meerderheid in de Tweede Kamer.

Beckerman diende twee weken geleden een motie in om de sociale huren van corporaties te bevriezen omdat ze de sociale huurwoningen van corporaties veel te duur vindt. Ze wil zo snel mogelijk een huurverlaging doorvoeren.

“Ik ben heel blij, maar het is wel pas een eerste stap”, zegt ze tegen RTL Nieuws. “Die huren moeten eigenlijk omlaag. Maar dit is een fantastisch begin.” 2,3 Nederlanders wonen in een sociale huurwoning.

Opmerkelijke bondgenoot

Een meerderheid van de Tweede Kamer nam die motie aan, na steun van opmerkelijke bondgenoot VVD. VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis noemde de huurprijzen van corporatiewoningen toen zelfs ‘asociaal’.

De SP kreeg verder steun van PvdA, GroenLinks, PVV, Forum voor Democratie, 50Plus, Partij voor de Dieren, DENK en het Kamerlid Van Kooten-Arissen.

Het plan kost 200 miljoen euro per jaar. Dat wordt betaald door een verlaging van de verhuurdersheffing met 200 miljoen euro. Dat geld hoeven woningcorporaties niet af te dragen. Dat geld kunnen ze dus steken in de bouw van woningen, omgerekend gaat het om 15.000 woningen.

Deel dit bericht