Huurders te weinig inspraak bij gemengde complexen

Huurders te weinig inspraak bij gemengde complexen

Bron: Woonbond

9 maart 2016

Huurders hebben te weinig invloed op besluitvorming van de Vereniging van Eigenaren (VvE) in complexen waar zowel kopers als huurders wonen. Dat schrijft minister Blok in een brief aan de Tweede Kamer.

Huurdersorganisaties en bewonerscommissies hebben invloed op het beleid van de verhuurder, maar de verhuurder onderhandelt vervolgens met eigenaar-bewoners in een VvE. Op die besluitvorming hebben huurders geen directe invloed, terwijl dit overleg vaak over gemeenschappelijke zaken zoals leefbaarheid, onderhoud en servicekosten gaat.

Inspraak huurders moet beter

Blok geeft aan dat de huurders meer inspraak moeten krijgen in gemengde complexen. Er staan diverse goede voorbeelden in de brief. Zo vergaderen huurders bij woningcorporatie Woonbron direct met de VvE en stemmen ze mee over bepaalde onderwerpen. De verhuurder kan de bewonerscommissie toestaan mee te praten en mee te beslissen in de VvE. Blok is echter niet van plan dit af te dwingen. Huurders blijven zo afhankelijk van de goede wil van de verhuurders.

Rechten huurders uitbreiden

Volgens de Woonbond is dit te vrijblijvend. De Woonbond vindt dat huurders, op basis van de Overlegwet waarin het overleg tussen huurders en verhuurders is vastgelegd, recht hebben de vergaderstukken van de VvE in te zien. Het gaat immers over beleid dat alle bewoners raakt. Daarnaast moet Blok ervoor zorgen dat bewonerscommissies op zijn minst adviesrecht krijgen om VvE-besluiten zo direct te kunnen beïnvloeden.

Deel dit bericht