Kamervragen over renovatieproblemen

Kamervragen over renovatieproblemen

Bron: Woonbond

26 februari 2018

Vorige week bracht het tv-programma Zembla in beeld dat huurders bij renovaties in bewoonde staat vaak langdurig met grote overlast te hebben maken.

 

De PvdA en de SP stelden Kamervragen naar aanleiding van de uitzending.  Zij willen onder meer weten wat de minister een acceptabele termijn  vindt van overlast. Ook willen zij weten op welke wijze de minister bereid is de rechten van huurders bij renovaties te versterken.

Kamperen in eigen huis

Grootschalige renovatie in bewoonde staat is voor bewoners geen pretje. Zij moeten vaak weken kamperen in hun eigen woning terwijl noodvoorzieningen voor douches met buren worden gedeeld. Bernard Wientjes van de Bouwagenda roept woningbouwcorporaties in de Zembla uitzending dan ook op om huurders serieus te nemen met hun klachten. “Ze hebben nu te veel last, dat kan beter. Ga in overleg met de bewoners, het is geen dictatuur.”

Verhuiskostenvergoeding

‘Wij zien dat verhuurders proberen te voorkomen dat ze  een verhuiskostenvergoeding moeten geven, terwijl dat eigenlijk de beste oplossing zou zijn,’ reageert woonbonddirecteur Ronald Paping in de uitzending.  Het is juridisch onduidelijk wanneer een renovatie wel of niet in bewoonde staat kan. Wanneer een huurder de woning uit moet voor renovatie is de verhuurder verplicht een  verhuiskostenvergoeding van minimaal  € 5.993 te betalen. Paping: ‘Dat is een hoop geld, maar twee maanden in de ellende leven is ook een hoop ellende.’

 

Deel dit bericht