Leidenaren krijgen huurteam

Leidenaren krijgen huurteam

Bron: Woonbond

22 april 2021

Woon je in Leiden?  Is de huur te hoog of het onderhoud achterstallig? Dan kan je binnenkort bijstand vragen bij een huurteam dankzij de gemeenteraad van Leiden die instemt met het oprichten van een huurteam. Tot het huurteam er is, kan je kosteloos terecht bij Leidse Rechtswinkel.

Het hebben van een huurteam is handig voor alle huurders van een gemeente, maar Nederlandse gemeenten mogen zelf beslissen of zij een huurteam willen hebben. Huurteams kosten de gemeente geld en worden daarom vooral in grotere gemeenten gevonden zoals in Amsterdam, Den Haag, Hilversum, Naarden,  Nijmegen, Rotterdam, Utrecht en Weesp. Wil je in contact komen met een huurteam uit jouw gemeente? Doe dan navraag bij jouw gemeentehuis. De Woonbond betreurt dat niet elke gemeente een huurteam heeft en roept elke gemeente op om het voorbeeld van Leiden te volgen en huurteams op te zetten en te versterken.

Werkwijze huurteam

Heb je een conflict met je huisbaas? Bespreek dan eerst jouw situatie met het huurteam. Op basis hier hiervan zal het huurteam advies geven hoe verder te gaan. Mogelijk doet het Huurteam inspectie van jouw huurwoning en als nodig spreekt het team namens jou je huisbaas aan. Huurteams kunnen helpen bij:

– Procedures over de hoogte van de kale huur (puntensysteem);
– Procedures over de hoogte van de servicekosten;
– Procedures over gebreken aan de woonruimte;
– Procedures over (het achterwege blijven van) onderhoud, of over de kosten hiervan;
– Procedures over huurverhogingen;
– Procedures over huurbescherming (medehuurderschap, tijdelijke huurcontracten).

Als nodig staat een huurteam je in een procedure bij de Huurcommissie of in een rechtszaak tegen een verhuurder bij.

Deel dit bericht