Stijging lokale lasten huurders

Stijging lokale lasten huurders

Bron: Woonbond

2 februari 2022

De lokale lasten voor huurders in grote gemeenten stijgen dit jaar met gemiddeld 1,5%. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksuniversiteit Groningen, die lokale heffingen in 40 grote gemeenten onderzocht.

In 25 van de 40 grote gemeenten zijn huurders dit jaar meer geld kwijt aan lokale heffingen dan vorig jaar. In 6 gemeenten blijven de tarieven gelijk. In 9 gemeenten gaan ze juist omlaag. 

Gemiddelde stijging voor huurders: 1,5%

In 2022 betalen meerpersoonshuishoudens met een huurwoning gemiddeld € 400 aan lokale heffingen, 6 euro méér dan in 2021. 

Sommige gemeenten fors duurder

De sterkste stijging treft huurders in Leiden. Zij gaan 13,6% meer betalen. Daarmee is Leiden ook de duurste gemeente voor huurders geworden als het om lokale heffingen gaat. Een meerpersoonshuishouden met een huurwoning betaalt daar € 637. Ook in Delft en Lelystad stegen de tarieven fors.

Niet overal wordt het duurder

In 9 van de 40 gemeenten daalden de tarieven. Dankzij een daling van 28,9% betalen huurders in Hilversum dit jaar € 376 aan lokale heffingen. Dat was vorig jaar dus nog veel meer. Ook in Purmerend en Oss gingen de tarieven flink omlaag.  Daar betalen meerpersoonshuishouden met een huurwoning nu € 369 (Purmerend, daling van 13,5% ) en € 295 (Oss, daling van 9,7% ).

Nijmegen goedkoopste gemeente 

Nijmegen is al jaren de goedkoopste gemeente voor huurders. Ook dit jaar is dat zo.  Nijmeegse huurders betalen geen rioolheffing en afvalstoffenheffing, maar moeten wél betalen voor de speciale afvalzakken die in deze gemeente gebruikt worden om afval in aan te bieden. Dat kost een hurend huishouden gemiddeld 39 euro per jaar. 
Zaanstad was jarenlang de duurste gemeente voor huurders, maar is dit jaar door Leiden ingehaald. Zaanse huurders betalen nu € 623 aan de optelsom van afvalstoffenheffing en rioolheffing, Leidse huurders € 637.

Cijfers over kleine gemeenten en waterschappen later bekend

Bovenstaande cijfers gaan over de 40 grootste gemeenten. Hoe de lokale lasten wijzigen voor huurders in kleinere gemeenten blijkt later dit jaar. Als alle overheden hun tarieven hebben vastgesteld verschijnt de Atlas van Lokale Lasten. Die biedt een compleet overzicht van wat huurders en huiseigenaren aan hun gemeente moeten betalen én wat zij daarbovenop nog moeten afdragen aan het -regionaal werkende- waterschap. 


De Kerngegevens Belastingen Grote Gemeenten(externe link) en de Atlas van Lokale Lasten zijn uitgaven van  COELO, het Centrum voor Onderzoek en Economie van de Lagere Overheden(externe link).  Dat is een onderzoeksinstituut van de Rijksuniversiteit Groningen.

Deel dit bericht