Woonbond lanceert Huurstemwijzer

Woonbond lanceert Huurstemwijzer

Bron: Woonbond

1 maart 2017

Welke partijen willen er bezuinigen op de huurtoeslag? Moeten middeninkomens ook bij corporaties terecht kunnen voor een woning? Wie is er voor een inkomensafhankelijke huurverhoging en wie niet? Moeten de huren omlaag voor huurders met een laag inkomen? Aan de hand van elf stellingen in de vandaag door de Woonbond gepubliceerde stemwijzer kunnen huurders zien welke partij het best bij ze past

‘Politieke beslissingen over huren raken huurders direct. Hoe hoog kunnen de huren stijgen? Wie mag er in een sociale huurwoning wonen? Belangrijke vragen in het bepalen van je stem,’ aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. ‘Om huurders te helpen, hebben we daarom een stemwijzer gelanceerd.

Huurstemwijzer

Huurders kunnen de stemwijzer invullen op huurstemwijzer.nl. Binnen vijf minuten kunnen ze dan zien welke partij het beste bij ze past.

Peiling onder huurders

De Woonbond heeft ook een peiling onder huurders laten uit voeren. De coalitiepartijen blijken niet populair te zijn onder huurders. In 2012 was de VVD de grootste onder huurders (18%) gevolgd door de PvdA (16%). Nu geeft maar 6% aan VVD te gaan stemmen, en kan de PvdA slechts op 4% van de huurdersstemmen rekenen. Vooral de PVV, GroenLinks en 50Plus hebben geprofiteerd en zien de steun onder huurders groeien. De PVV (18%) en de SP (8%) zijn het grootst onder huurders. 19% van de huurders geeft aan nog niet te weten wat ze gaan stemmen.

Betaalbaarheid het belangrijkste

De betaalbaarheid van het huren wordt het belangrijkste thema’s gevonden, 83% van de huurders kiest voor dit thema. 43% van de huurders vindt de huurprijzen in de sociale huursector niet betaalbaar. 73% vindt dat huurders met een laag inkomen en hoge huur, huurverlaging moeten krijgen. Maar liefst 83% van de huurders is voor een rem op de prijsstijging in de vrije huursector.

Download

Deel dit bericht