Energielabel A renovatie aan 19 eeuwse woningen gestart

Energielabel A renovatie aan 19 eeuwse woningen gestart

Bron: Unity.nl

1 april 2022

Energielabel A renovatie aan 19-eeuwse woningen gestart

Begin deze maand is Portaal gestart met de onderhouds- en verbeterwerkzaamheden aan 27, deels monumentale huurwoningen, in de Gorte- en Haverstraat. Door de energiebesparende maatregelen en isolatie krijgen de woningen, als het werk klaar is, een gemiddeld energielabel A waardoor het energieverbruik voor de bewoners omlaag gaat.

De woningen, gebouwd in 1881, zijn ontworpen door de Leidse architect W.C. Mulder en erg geliefd bij de bewoners. De bewoners waarderen het authentieke karakter van de woningen en de ligging, op een rustige plek in het bruisende centrum van Leiden. Een deel van de woningen is gemeentelijk monument. De woningen zijn echter toe aan een opknapbeurt. Portaal wil betere kwaliteit en comfort realiseren met behoud van de charme en uitstraling van deze fijne straatjes in de Leidse binnenstad.

Minder energieverbruik en mogelijkheid voor elektrisch koken
VIOS Bouw voert het werk in opdracht van Portaal uit. Om kwaliteit en comfort te realiseren, voeren zij twee soorten werkzaamheden uit: onderhoud en renovatie. Bij onderhoud gaat het om herstel of vervanging van delen van de woningen, waarbij het wooncomfort gelijk blijft. De renovatiewerkzaamheden, zoals isolatie en het aanbrengen van HR++ glas, zorgen voor meer woongenot en wooncomfort. De woningen krijgen daardoor straks een gemiddeld energielabel A. Daardoor gaat het energieverbruik, bij een gelijk blijvende gezinssituatie en verbruik van de woning, voor de bewoners omlaag. Na de werkzaamheden kunnen bewoners zelf kiezen hoe ze willen koken omdat er een aansluiting wordt gemaakt voor elektrisch koken. Het gas blijft in de binnenstad voorlopig nog aangesloten.

Behoud van authentieke uitstraling en aandacht voor het klimaat
Portaal gaat ook het uiterlijk van de woningen verbeteren, waarbij aandacht is voor de historische uitstraling en monumentenstatus van de woningen. Op de platte daken van de woningen met uitbouwtjes komt een groen dak. Deze zorgen in de zomer voor verkoeling in de straat en bij hevige regenval voor een geleidelijk waterstroom naar het riool. Het is niet eenvoudig om monumentale woningen te verduurzamen. Hiervoor heeft Portaal een historisch onderzoek laten uitvoeren om, waar mogelijk, de oorspronkelijke elementen terug te brengen. Zoals bijvoorbeeld de kozijnen en de vakindeling van het kozijn.

Huur stijgt, energieverbruik daalt
Wanneer de werkzaamheden klaar zijn, vraagt Portaal een huurverhoging. Dit betekent voor de bewoners dat de huur stijgt en het energieverbruik daalt. Voor het onderhoud betalen de bewoners geen huurverhoging. Na de renovatie zijn de woningen in uitstraling en comfort sterk verbeterd en toekomstbestendig. Karakteristiek wonen, maar met de wensen van deze tijd.

Meer informatie over de werkzaamheden leest u op www.portaal.nl/Gortestraat

Deel dit bericht