Leiden wil van aardgas af

Leiden wil van aardgas af

bron: Unity.nu

14 juni 2017

LEIDEN – In 2050 moet Leiden een aardgasvrije stad zijn. Hiervoor moeten ongeveer 50.000 woningen in 33 jaar anders verwarmd gaan worden. Op dit moment wordt ongeveer 80 procent van de huizen in Leiden verwarmd met aardgas.

Enorme opgave
De Leidse warmtetransitie naar duurzame alternatieven voor de huidige verwarming door aardgas is een enorme opgave. Om dit voor elkaar te krijgen heeft het gemeentebestuur een Leidse Warmevisie gemaakt. Deze visie is opgesteld in samenwerking met woningbouwcorporaties, energiebedrijven, netbeheerders en bewonersgroepen.

De gemeente Leiden rekent op de participatie van bewoners. “Er gaat voor veel mensen echt is ‘achter de voordeur’ veranderen”, schrijft wethouder duurzaamheid Paul Dirkse (D66). Huishoudens moeten overgaan op alternatieven voor aardgas. Mogelijke alternatieve zijn: het warmtenet, elektriciteit, hernieuwbaar gas en toekomstige innovaties.

Binnenstad grote uitdaging
De grootste uitdaging is de historische binnenstad van Leiden. Het zal niet makkelijk zijn de oude huizen van het aardgas af te krijgen. Groene biogas moet in de toekomst een oplossing bieden. De woonwijken buiten het centrum moeten in 2035 van het aardgas af zijn.

Zo kijk de gemeente of Leiden Zuidwest aangesloten kan worden op het warmtenet. De Merenwijk, Zijlwijk en Leedewijk moeten gebruik gaan maken van elektriciteit en zo staan er nog voor zeven andere wijken alternatieven voor aardgas beschreven. Het goed isoleren van huizen is een andere belangrijke opgave. Momenteel zijn daar subsidies voor. Deze wil Leiden ook in de toekomst gaan verstrekken.

De Warmtevisie lig nu in de raad voor inspraak. Na de zomer moet de gemeenteraad een besluit nemen over het nieuwe plan van het college.

Deel dit bericht