200 nieuwe huurwoningen in Leiden Zuidwest

200 nieuwe huurwoningen in Leiden Zuidwest

2 november 2021

Bron: Unity.nu

LEIDEN – Woningcorporatie Portaal Leiden zal de komende jaren werken aan nieuwe huurwoningen in Leiden Zuidwest. Met instemming van 76% van de huidige bewoners gaat Portaal twee portiekflats met 70 woningen slopen. Op die plek komen 200 nieuwe duurzame woningen.

De twee flats bevinden zich aan de Wiardi Beckmanstraat en de Titus Brandsmalaan. De woningcorporatie biedt de huidige bewoners ondersteuning bij het zoeken van een nieuwe woonruimte. De sloop vindt naar verwachting plaats rond de zomer in 2023 en de nieuwbouw staat volgens de voorlopige planning in 2025 klaar. De huidige woningen zijn niet zomaar uitgekozen om gesloopt te worden, ze zijn namelijk in de winter moeilijk warm te krijgen en in de zomer niet koel te houden. Ook melden bewoners last te hebben van tocht, gehorigheid en hoge stookkosten. Daarom komen op deze plek volgens Portaal 200 nieuwe betaalbare en duurzame woningen. 

Eerder heeft gemeente Leiden de Gebiedsvisie Roosevelstraat West vastgesteld. Daarin staat dat van de 200 nieuwe woningen 75% sociale huur worden en 25% midden huur. ‘De nieuwe appartementen zijn een mooie toevoeging aan de woningen die we hier al hebben en zorgen voor meer verschillende woningtypen in het gebied. Vervangende nieuwbouw biedt tegelijk ook de kans om wat te doen aan het grote tekort aan sociale huurwoningen in de stad. We bouwen driedubbel zoveel duurzame en levensloopbestendige woningen terug.’, aldus Jet Bicker Caarten, manager Volkshuisvesting bij Portaal.

Voor de huidige bewoners die straks moeten verhuizen heeft Portaal samen met de klankbordgroep en HBV Leiden een passend sociaal plan samengesteld. De bewoners krijgen verhuiskostenvergoeding, hebben recht op terugkeer in een huurwoning van de nieuwbouw en zij krijgen voorrang bij het zoeken van een nieuwe woning via Huren in Holland Rijnland. 

Deel dit bericht