Portaal trotse winnaar MVO Award

Portaal trotse winnaar MVO Award

Portaal_RGB

Woningcorporatie Portaal is trots de MVO Award 2014 van de Nederlandse Waterschapsbank te hebben gewonnen. De prijs is aan Portaal toegekend voor zijn voortrekkersrol in het project Stroomversnelling. Dat is erop gericht om grote aantallen huurwoningen energieneutraal te maken. Met het uitreiken van de award wil de bank het ontwikkelen van maatschappelijk verantwoorde projecten stimuleren en deze een podium bieden.

MVO2014

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Inspirerend
Volgens de jury van de MVO Award steekt Portaal zijn nek uit om innovatie binnen de corporatiesector mogelijk te maken. Juryvoorzitter Sjaak Jansen: “De Stroomversnelling combineert op inspirerende wijze maatschappelijke en technische ontwikkelingen. Het comfort van woningen wordt verbeterd en huurders hebben meer zekerheid over hun toekomstige woonlasten. Het project, waarvan de eerste fase reeds is gestart, verlengt de levensduur van bestaand bezit op een groene en rendabele manier.”
Volgens het juryrapport brengt de voortrekkersrol van Portaal verschillende risico’s en uitdagingen met zich mee: “Bij succesvolle implementatie, effent zij zodoende het pad voor woningcorporaties die in de toekomst willen volgen. Dit maakt verdere uitrol binnen Nederland mogelijk. Met de Stroomversnelling worden nieuwe wegen ingeslagen.”

Criteria
Bij de toekenning van de prijs heeft de jury gekeken naar het innovatie karakter, de praktische uitvoerbaarheid en effectiviteit, de uitstraling en maatschappelijke impact en tot slot of het project zichzelf financieel en/of maatschappelijk kan terugverdienen. Alle drie genomineerde kandidaten voldeden volgens de jury aan alle gestelde criteria, maar Portaal en de Stroomversnelling sprongen er positief uit.

Duurzame en betaalbare woningen
Bestuursvoorzitter Bert Keijts van Portaal heeft de prijs donderdag 15 januari in ontvangst genomen uit handen van juryvoorzitter Sjaak Jansen. Dat gebeurde in een Stroomversnellingswoning van Portaal in Soesterberg. Keijts is trots dat Portaal als winnaar uit de bus kwam. Hij benadrukte dat hij de prijs ziet als beloning voor álle initiatiefnemers van de Stroomversnelling. “Portaal wil vernieuwen. Wij willen duurzame en betaalbare woningen voor onze huurders. Deze aanpak is echt de toekomst. Maar we doen dit niet alleen, maar met vijf andere corporaties en vier bouwbedrijven. Zonder hen had ik hier niet gestaan.”
Portaal werkt inmiddels met de Stroomversnellingsmethode in Arnhem, Maarssen en Soesterberg. Binnenkort gaan we ook woningen op deze wijze renoveren in Utrecht, Nijmegen en Leiden.

Over de Stroomversnelling
De Stroomversnelling is een initiatief van zes woningcorporaties (naast Portaal zijn dat Wonen Limburg, Tiwos, Woonwaard, Lefier en Stadlander) en vier bouwbedrijven (BAM, VolkerWessels, Dura Vermeer en Ballast Nedam). Het gezamenlijke doel is om voor 2020 111.000 huurwoningen zo te verbouwen dat ze weinig energie verbruiken en ook zelf energie opwekken, meestal met zonnepanelen. Resultaat: voor hetzelfde geld krijgt de bewoner een comfortabel thuis, waarbij de energiemeter aan het einde van het jaar op nul staat.
Met de Stroomversnelling helpen woningcorporaties huurders om de totale kosten van wonen zo laag mogelijk te houden. Tegelijkertijd behoudt ons vastgoed zijn waarde en dragen we bij aan een duurzame toekomst van Nederland.

Deel dit bericht