Rechter doet geen uitspraak in kort geding Gluurverhoging

Rechter doet geen uitspraak in kort geding Gluurverhoging

Bron: Woonbond

4 april 2016

De rechtbank doet geen inhoudelijke uitspraak over de rechtszaak tegen de Belastingdienst over het onrechtmatig verwerken van inkomensgegevens van huurders. Dat blijkt uit het vonnis dat de rechtbank vandaag bekend maakte. De rechter oordeelt dat de civiele rechtbank geen oordeel moet vellen over het handelen van een bestuursorgaan, en vindt dit iets voor de bestuursrechter.

De Woonbond vindt het jammer dat de rechter zich niet inhoudelijk over de zaak heeft uitgesproken. In 2014 en 2012 deed de civiele rechtbank wel uitspraken over de inkomensafhankelijke huurverhoging. Zo oordeelde de civiele rechter in 2012 nog dat de Belastingdienst inkomensgegevens ten onrechte had verstrekt, waarna alle gegevens vernietigd moesten worden en de  inkomensafhankelijke huurverhoging dat jaar niet doorging.

 

Collectieve claim

Ondertussen is de Woonbond een collectieve claim aan het voorbereiden om de door huurders te veel betaalde huur terug te vorderen. De afgelopen drie jaar is er naar schatting zo’n 300 miljoen euro te veel betaald aan inkomensafhankelijke huurverhoging, terwijl de wettelijke basis voor de extra huurverhoging ontbrak.

Deel dit bericht