Waarom duurt hoger beroep zo lang?

Waarom duurt hoger beroep zo lang?

Waarom duurt hoger beroep zo lang?

Bron: Woonbond

Waar en hoe kunnen huurders die gedupeerd zijn door de gluurverhoging schadevergoeding krijgen? Dat moet duidelijk worden door het hoger beroep in de rechtszaak van een huurder versus de Belastingdienst.

In april 2018 bepaalde de bestuursrechter in Den Haag dat de Belastingdienst schadevergoeding moet betalen aan een huurder die te veel huurverhoging kreeg  omdat de Belastingdienst de inkomensgegevens van deze huurder aan  de verhuurder had verstrekt. Tegen die uitspraak ging Belastingdienst in beroep bij de hoogste bestuursrechter van Nederland, de Raad van State.  Vervolgens ging ook de huurder in hoger beroep.

Link met andere rechtszaken

Het hoger beroep in deze rechtszaak heeft een link met twee andere rechtszaken die nog niet zijn afgerond:

Civiel recht of bestuursrecht?

Alles bij elkaar gaat het om een complex geheel aan rechtszaken. De rechters worstelen daarbij zelf met de vraag waar de verzoeken om schadevergoeding nu eigenlijk thuishoren. Bij de civiele rechter of bij de bestuursrechter.  In de aanloop naar deze rechtszaak is verschillende keren van bestuursrecht naar civiel recht verwezen, en vice versa. Maar uiteindelijk zal een rechter de knoop moeten doorhakken over waar de gedupeerde huurders terecht kunnen om hun recht te halen.

Mogelijk uitspraak door ‘grote kamer’

Vanwege de complexiteit van deze rechtszaak, is het wenselijk dat de zogenaamde  ‘grote kamer’  uitspraak gaat doen. In die ‘grote kamer’ zitten bestuursrechters van de Raad van State Ă©n civiele rechters van  de Hoge Raad. Afstemming tussen beide rechtscolleges kost wel extra tijd. Vandaar dat onze advocaten inschatten dat er niet eerder dan begin 2020 een uitspraak is

Deel dit bericht