Woede en teleurstelling in Zeeheldenbuurt om bouwplannen Portaal

Woede en teleurstelling in Zeeheldenbuurt om bouwplannen Portaal

Bron: Sleutelstad.nl

18 februari 2019

Afgelopen week presenteerde woningcorporatie Portaal de plannen voor de sloop en nieuwbouw van een aantal straten in de Leidse Zeeheldenbuurt. Het gaat om huizenblokken in de Evertsenstraat, de Trompstraat en de Van Speykstraat en de Zijlsingel. Anders dan Portaal met de wijk had afgesproken, komen er veel minder sociale huurwoningen terug dan beloofd. Ook kunnen huurders van een sociale eengezinswoning straks alleen verhuizen naar een sociaal huurappartement.

Dat is tegen het zere been van de buurtvereniging die Portaal aan de schriftelijk vastgelegde afspraken wil houden. De bewoners uitten hun ongenoegen vorige week tijdens een door Portaal georganiseerde inloopbijeenkomst bij K&G en schakelde daarnaast ook ā€˜de politiekā€™ in. De SP heeft wethouder Spijker inmiddels om opheldering gevraagd

ā€œHet is niet zomaar een belofte van Portaal aan de wijk, maar een echte overeenkomstā€, zegt Annemarie Koopman van de buurtvereniging. Ze doelt op de getekende overeenkomst die in april 2015 werd gesloten tussen Bewonerscommissie De Zeehelden, dat zijn de huurders van Portaal, en de corporatie. In die ā€˜Overeenkomst over de aanpak van de Zeeheldenbuurtā€™ staan de afspraken over het groot onderhoud en sloop- en nieuwbouw van huizenblokken waarvan renovatie te duur zou worden omdat ze in te slechte staat zijn.

Het gaat om de volgende fase in het proces waarbij de corporatie een deel van de woningen heeft opgeknapt en een eerste blok nieuwbouw vorig jaar is opgeleverd. Dat is de Oosterhof tussen de Oosterstraat, de Evertsenstraat en de Van Speykstraat. De nieuwe woningen worden gebouwd volgens hetzelfde beeldkwaliteitsplan als de Oosterhof, maar Portaal kan dat alleen betalen als een flink deel kan worden verhuurd als vrije sector woning. Volgens de buurtvereniging kan daardoor niet iedereen die dat wil in de wijk blijven wonen, volgens Portaal wijst een peiling onder de huurders uit dat dat wel kan, omdat niet iedereen terug wil keren.

Deel dit bericht