Warmtewet biedt consumenten onvoldoende bescherming

Warmtewet biedt consumenten onvoldoende bescherming

Bron: Woonbond

22 april 2016

Afgelopen woensdag sprak de Tweede Kamer over de evaluatie van de Warmtewet, de wet die afnemers van collectieve warmte zoals bijvoorbeeld bij Blokverwarming, moet beschermen. De woonbond is kritisch over deze wet omdat huurders onvoldoende worden beschermd.

Al eerder heeft de Woonbond samen met de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Consumentenbond de belangrijkste knelpunten van de wet onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht. De evaluatie laat zien dat de zorgpunten die de Woonbond had niet zijn weggenomen. De organisaties stuurden gezamenlijk opnieuw een oproep aan de Tweede Kamer om de problemen rond de Warmtewet op te lossen.

Onvoldoende bescherming consumenten

De Warmtewet beschermt huurders onvoldoende terwijl dat nu juist de bedoeling van de wet is. Huurders betalen daardoor te veel, zowel bij stadsverwarming als blokverwarming. Daarnaast is het onmogelijk om zonder hoge kosten van het warmtenet te worden afgekoppeld wanneer consumenten willen overstappen op een alternatief. Ook heeft de consument onvoldoende garanties over de duurzaamheid van restwarmte.

Herziening warmtewet

De door minister Kamp aangekondigde herziening van de Warmtewet biedt de kans om de zorgen en bezwaren van de Woonbond weg te nemen. Alleen dan kan gesproken worden van een wet die de consumenten echt beschermt en bijdraagt aan verduurzaming van ons energieverbruik.

Deel dit bericht