Wethouders grote steden willen landelijk beleid voor betaalbare woningen

Wethouders grote steden willen landelijk beleid voor betaalbare woningen

Bron: Woonbond

13 januari 2021

Wethouders in grote steden trokken gisteren aan de bel in het NRC. Er is landelijk beleid nodig om te zorgen voor voldoende betaalbare woningen.

De huurprijzen in de vrije sector moeten aan banden worden gelegd, en er moeten veel meer sociale huurwoningen worden gebouwd. Daar is de landelijke politiek voor nodig, maar goede wet- en regelgeving blijft uit. 

Te weinig regie zonder ingrijpen landelijke politiek

Beleggers kopen grootschalig woningen op om duur te verhuren. In de vrije sector hebben gemeenten geen instrumenten om deze prijzen aan te pakken.,,Ik heb te weinig regie over de markt”, zegt wethouder wonen Yasin Torunoglu uit Eindhoven tegen NRC. „Daar heb ik het rijk voor nodig.” 

Starters worden uitgebuit

“Het allergrootste probleem op de huurmarkt is dat de huurprijs in de afgelopen zes jaar is verdubbeld naar gemiddeld 1500 euro per maand voor een woning”, zegt Amsterdamse wethouder wonen Laurens Ivens bij radio 1. “Starters kunnen geen goede start maken, omdat ze gigantisch worden uitgebuit en hele hoge huur moeten betalen.”

Teken de petitie

De Woonbond deelt de analyse van de wethouders. Het landelijk beleid moet zorgen voor meer en betaalbare sociale huurwoningen door de verhuurderheffing af te schaffen. Huren in de vrije sector moet betaalbaar worden door een maximale huurprijs in te voeren die in lijn ligt met de kwaliteit van de woning. In de campagne ‘Weg met de wooncrisis’ roepen Woonbond en DeGoedeZaak de aankomende minister van volkshuisvesting op te gaan voor echte oplossingen. Je kunt die oproep delen door deze petitie(externe link) te ondertekenen. Samen zorgen we ervoor dat een komend Kabinet echt aan de slag gaat om de wooncrisis op te lossen.

Deel dit bericht