Energiecompensatie, prijsplafond, blokaansluiting: dit is wat we nu weten

Energiecompensatie, prijsplafond, blokaansluiting: dit is wat we nu weten

Bron: Woonbond

14 november 2022

Welke compensatieregelingen zijn er of komen er?

1. Ieder huishouden met een eigen stroomaansluiting krijgt een compensatiebedrag van € 190 in november en december 2022. In totaal dus € 380. De meeste mensen hebben dit al een keer ontvangen en krijgen in december nog een keer dit bedrag.

2. In 2023 komt er een prijsplafond: het kabinet compenseert de hoge energietarieven. Zowel voor gas, stroom als warmte. De energiemaatschappijen worden gecompenseerd, zodat die geen hoge tarieven hoeven door te berekenen aan jou. Gepland is om het prijsplafond in te laten gaan op 1 januari 2023.

3. In 2022 bestaat een regeling energietoeslag van € 1.300 voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum (dit % kan per gemeente verschillen). Die is aan te vragen bij je gemeente. Veel gemeenten hebben die al op de rekening van mensen gestort van wie ze weten dat ze in die inkomensgroep vallen. Val jij er ook onder maar heb je deze toeslag nog niet ontvangen? Neem dan contact op met je gemeente. Deze regeling wordt voorgezet in 2023.

Geldt het prijsplafond voor iedereen?
Nee. Het prijsplafond geldt alleen voor huishoudens met een eigen gas, warmte en/of stroomaansluiting. Voor huishoudens die een aansluiting delen, zie onder “blokaansluiting”.

Wie krijgt die compensatie van 2 X € 190 in 2022?
Ieder huishouden met een eigen stroomaansluiting, ongeacht het inkomen, krijgt de 2X € 190 euro, nog in 2022. Voor huishoudens die een stroomaansluiting delen geldt nu dat zij geen recht hebben op deze compensatie.

Wat is er geregeld voor huishoudens met blokaansluiting in 2023?
Alle huishoudens met een gedeelde gas-, warmte- of stroomaansluiting, zoals veel studentenhuizen en woongroepen, vallen onder “blokaansluiting”. Voor hen geldt niet het standaard-prijsplafond voor het jaar 2023. Voor deze groep werkt de minister een aparte regeling uit:

  • Huishoudens met een gedeelde collectieve aansluiting krijgen een vast bedrag per woning. Dit geldt voor zowel gas, stroom als warmte.
  • Hoe hoog dat bedrag is, is nog niet bekend. Dit wordt gebaseerd op het “gemiddelde nadeel”.
  • Het bedrag wordt aangevraagd door “eigenaren of beheerders” (dat zijn verhuurders zoals woningcorporaties of Vereniging van Eigenaren of de beheerder van het collectief). Met hun aanvragen wordt een database met blokverwarmings-aansluitingen gemaakt, zodat duidelijk is wie onder deze regeling valt.
  • Zij krijgen het bedrag uitgekeerd van de verhuurder, die dit mogelijk 1 keer per jaar doet. Dit wordt verrekend met de warmte en/of stroomafrekening voor de woning.
  • De  minister geeft aan dat hij de regeling niet voor 1 januari 2023 helemaal uitgewerkt zal hebben. Maar het bedrag zal dan wel voor heel 2023 worden vastgesteld.

Voorlopig is er dus nog veel onduidelijk over hoe de regeling er voor huishoudens met een blokaansluiting (warmte, gas of stroom) zal uitzien. Er kom iets, maar hoeveel, wanneer en voor wie exact is voorlopig nog onduidelijk. We houden je op de hoogte!

Meer informatie
Zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn, dan passen we deze informatiesheet aan. Wil je meer informatie over energiebesparing? Die vind je hier.

Deel dit bericht