Energiefixers071: weer honderd huurwoningen energiezuiniger

Energiefixers071: weer honderd huurwoningen energiezuiniger

Bron: Sleutelstad.nl (Unity)

1 april 2024

De Energiefixers071 zijn klaar met hun derde klusronde in Leiden Zuidwest. Afgelopen zaterdag kregen daar de laatste van honderd woningen tips en en maatregelen om te besparen op de energierekening. De vrijwilligers van de Energiefixers071 belden daarvoor aan bij mensen thuis. Sleutelstad ging mee en kwam samen met de Energiefixers over de vloer bij een gezin met vijf kinderen met maar één toilet in de badkamer.

Na binnenkomst nemen de vrijwilligsters Wilma van Griethuizen en Edria Essel van Energiefixers071 de energierekening door met de moeder van de kinderen. Dat lijkt niet overbodig, want het voorschot wat ze betaalt, is met 80 euro per maand te laag. “Je kan een behoorlijke navordering krijgen, tenzij je het maandelijkse voorschot verhoogt”, waarschuwt Essel. Na het doornemen van het energieverbruik en het afnemen van een vragenlijst plaatsen de vrijwilligers vakkundig een radioventilator en verwarmingsfolie.

Doordat de badkamer vaak bezet is, kunnen de kinderen niet altijd op tijd naar de WC. “Dat is toch wel heftig om te horen”, merkt Essel op. Wat opvalt in de badkamer: geen enkele spoor van schimmel. “Met vijf kinderen moet je goed schoonmaken”, vertelt de moeder des huizes, die ons ook voorziet van smaakvolle Oegandese donuts. “Het zo goed schoonmaken is echt een onderdeel van hun Oegandese cultuur”, vertelt Essel me later als ze merkt dat ik onder de indruk ben.

Vervolg
Dan via de slaapkamers door naar de keuken. “Het is schrikbarend om te zien dat in deze woningen van Portaal geen afzuigkappen zijn”, vertelt Van Griethuizen me. “Bij Ons Doel krijgen de bewoners die wel. Gelukkig wordt de keuken wel goed geventileerd, want zowel het raam als de deur naar buiten worden opengezet tijdens het koken. Dat is belangrijk, omdat naast vocht ook schadelijke stoffen vrij komen bij het koken.”

Van Griethuizen controleert tot slot de boiler en is tevreden met de stand. Wel wijst ze naar het enkel glas in de keuken: “Eigenlijk niet meer van deze tijd.” Het bezoek van de Energiefixers071 heeft uiteindelijk bijna twee uur geduurd. De bewoonster is tevreden met alle tips en maatregelen. Dit jaar volgen nog twee klusrondes: in de Zeeheldenbuurt en in de Stevenshof. Deze klusrondes lijken voor zowel de vrijwilligers als de bewoners weliswaar een tijdrovende, maar ook een lonende bezigheid.

Deel dit bericht