Leiden niet in de kou, NUON zwicht voor druk gemeente

Leiden niet in de kou, NUON zwicht voor druk gemeente

Bron: Unity.nu

29 augustus 2019

LEIDEN – 13.000 woningen en 200 bedrijven die gebruikmaken van de stadsverwarming in Leiden zitten vanaf 1 januari niet zonder heet water. NUON zwicht voor de druk die de gemeente Leiden heeft gezet voor langere warmtelevering van de centrale aan de Langegracht. Dat meldt een verheugde burgemeester aan de gemeenteraad.

De bedoeling was dat de energiecentrale van Uniper aan de Langegracht op 1 januari uit zou gaan. Dan zou er een alternatieve warmtevoorziening vanuit Rotterdam beschikbaar zijn. Daar is ook een contract tussen NUON en het Warmtebedrijf Rotterdam (WBR) voor getekend. De warmterotonde is inmiddels een mislukking te noemen en gaat er voorlopig niet komen. Daarom moest het contract tussen NUON en Uniper verlengd worden. NUON weigerde dat, tot ongenoegen van de gemeente. In plaats daarvan zette NUON in op een contract tussen WBR en Uniper, maar die onderhandelingen mislukte.

Leiden maakte zich dus terecht ernstige zorgen over de continuïteit van de warmtelevering. Niet alleen woningen en bedrijven zijn aangesloten op het warmtenet, maar ook ziekenhuizen, seniorenwoningen en gemeentelijke gebouwen. NUON heeft de wettelijke plicht om voor warmte te zorgen.

Onderhoud
Bij deze problemen komt ook nog het verhaal dat er nog dit najaar onderhoud moet worden uitgevoerd aan de centrale. Anders kan de warmtelevering in gevaar komen. Uniper wil dat niet betalen, tenzij ze van NUON een schriftelijke garantie ontvangt. Dat is nu gebeurd.

De gemeente Leiden moest hiervoor wel brieven sturen naar NUON, Autoriteit Consument & Markt (ACM) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De gemeente dreigde zelfs om een kort geding aan te spannen tegen NUON, maar zover is het net niet gekomen. De situatie lijkt nu met een sisser af te lopen. Het ministerie en de ACM houden wel een oogje in het zeil.

 

Deel dit bericht