Nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt van start

Nieuwbouw in de Zeeheldenbuurt van start

Bron: Portaal

artist impressions: Heren5Architecten

19 mei 2020

Deze week starten Portaal en TBI-onderneming ERA Contour officieel met de bouw van de 76 nieuwe huurwoningen in de Zeeheldenbuurt. Het is een vreemde tijd, waarin we allemaal ons best doen om de gevolgen van het coronavirus te beperken. Toch gaat Portaal zoveel mogelijk door met haar projecten, waarbij de gezondheid en veiligheid van omwonenden en medewerkers op de eerste plaats komen. Er is nog altijd een wooncrisis en huurwoningen zijn keihard nodig.

 

De oude woningen zijn inmiddels allemaal gesloopt. ERA Contour bouwt hier in opdracht van Portaal 36 sociale huurappartementen (Zijlsingel en Evertsenstraat), 27 tweelaagse eengezinswoningen (Van Speyk- en Trompstraat) en 13 drielaagse eengezinswoningen (Evertsenstraat) voor terug. De eengezinswoningen gaat Portaal verhuren in de vrije sector om huurders in Leiden met een middeninkomen de kans geven in deze wijk te (blijven) wonen. Als alles mee zit, levert Portaal de woningen in het voorjaar van 2021 op aan de nieuwe bewoners. Projectleider Femke Steenbergen: “We zijn blij dat we eindelijk kunnen starten met de nieuwbouw en de Zeeheldenbuurt daarmee af kunnen maken. De nieuwe woningen zijn een prachtige aanvulling op deze karakteristieke buurt.

 

Sfeer en karakter blijven behouden

Samen met de buurtbewoners stelde Portaal een beeldkwaliteitsplan voor de nieuw te bouwen woningen. Het doel hiervan was de plannen maximaal af te stemmen op het karakter van de Zeeheldenbuurt in stedenbouwkundige kenmerken, architectonische uitwerking, materiaal, kleur en detail. Heren5 Architecten maakte het ontwerp, dat naadloos aansluit op de uitstraling van de wijk. De sfeer en het karakter blijven hiermee behouden. Impressies zijn te bekijken op www.portaal.nl/zeeheldenbuurt.

Energiezuinig en comfortabel

De nieuwe woningen zijn energiezuinig en comfortabel. Alle woningen worden straks verwarmd met een warmte-koudeopslaginstallatie. Op de appartementen liggen zoveel mogelijk zonnepanelen om energie op te wekken. De eengezinswoningen krijgen eigen zonnepanelen om energie op te wekken voor eigen verbruik.

Klimaatadaptatie

Om hittestress en wateroverlast tegen te gaan, levert Portaal de eengezinswoningen en appartementen op de begane grond op met een tuin met terras. Elke tuin is voorzien van een fruitboom en mag voor maximaal 2/3 worden bestraat. Aan de voorzijde legt de woningcorporatie een voorziening voor een geveltuin aan. De hoekwoningen krijgen verticaal groen. Portaal vraagt de toekomstige huurder de tuin zo in stand te houden en deze niet helemaal te bestraten. Bij vertrek van de huurder gaat Portaal hierop toezien.

 

Toewijzing van de woningen

Huurders van Portaal die wonen in een vooroorlogse woning in de Zeeheldenbuurt hebben voorrang bij de toewijzing van deze nieuwe woningen. Dit geldt voor alle huurders die een vast huurcontract hebben met een datum van vóór 20 april 2015. Deze huurders zijn hier inmiddels van op de hoogte gesteld. De overgebleven woningen worden aangeboden via www.hureninhollandrijnland.nl. Bij de toewijzing van de vrije sector huurwoningen geeft Portaal voorrang aan huurders die een sociale huurwoning in Leiden achterlaten.

 

Op gepaste wijze stil staan bij de start van de bouw

Portaal, ERA Contour en de bewonerscommissie De Zeehelden hadden de start van de bouw graag samen met de bewoners uit de Zeeheldenbuurt gevierd. In verband met de maatregelen rondom het coronavirus, is dat niet mogelijk. Om deze mijlpaal toch niet onopgemerkt voorbij te laten gaan en de bewoners te bedanken voor hun begrip tijdens de werkzaamheden, bezorgen Portaal en ERA Contour bij hen een klein presentje.

Deel dit bericht