Te weinig aanbod betaalbare huurwoningen

Te weinig aanbod betaalbare huurwoningen

Bron Woonbond

8 mei 2017

Het consumentenprogramma Kassa had afgelopen zaterdag aandacht voor het tekort aan betaalbare huurwoningen. Het is voor woningzoekenden steeds moeilijker om een betaalbare huurwoning te vinden. Omdat er een tekort is aan sociale huurwoningen, en omdat beschikbare huurwoningen te weinig voor een betaalbare prijs worden aangeboden.

Het aantal sociale huurwoningen neemt al jaren af. De vraag is groter dan het aanbod, waardoor veel woningzoekenden lang moeten wachten op een beschikbare betaalbare huurwoning. ‘De vijver is heel klein geworden, terwijl er steeds meer mensen in de vijver vissen,’ zegt Jannie Komduur van de Woonbond in Kassa.

Steeds minder betaalbaar aanbod

Niet alleen het aantal huurwoningen liep terug. Ook het deel met een huur onder de aftoppingsgrens (afhankelijk van het type huishouden net onder of net boven de €600,-) daalde tussen 2009 en 2015 van 75% procent naar 58%.

Passend Toewijzen

Om te zorgen dat mensen met een kleine beurs een betaalbare huurwoning krijgen aangeboden, is er vanaf 1 januari 2016 de regel ‘Passend Toewijzen’ ingevoerd. Mensen met een relatief laag inkomen (die in aanmerking komen voor huurtoeslag) moeten een woning onder de aftoppingsgrens krijgen toegewezen. De Woonbond is voor Passend Toewijzen, maar is kritisch op hoe corporaties de regel in de praktijk brengen.

Te weinig betaalbaar aanbod

Veel woningzoekenden merken dat er te weinig woningen onder de aftoppingsgrens worden aangeboden, waardoor ze langer moeten wachten op een geschikte woning. Vooral mensen met een laag inkomen die op zoek zijn naar een zorgwoning, een grotere eengezinswoning of seniorenwoning lopen tegen dit probleem aan. Daarnaast kunnen woningzoekenden die een inkomen net boven de huurtoeslaggrens hebben vaak geen betaalbare huurwoning vinden. Veel corporaties bieden hen geen woning aan tegen een huur onder de aftoppingsgrens. Terwijl zij met een relatief laag inkomen en zonder recht op huurtoeslag, ook een betaalbare huurwoning nodig hebben. Corporaties mogen wettelijk gezien deze groep ook woningen onder de aftoppingsgrenzen aanbieden, maar doen dat vaak niet.

Corporaties aan zet

De Woonbond wijst erop dat corporaties de ruimte hebben om meer betaalbare huurwoningen aan te bieden, zowel voor huurtoeslagontvangers als woningzoekenden die net iets meer verdienden dan de huurtoeslaggrens. Corporaties moeten meer woningen bouwen en meer woningen onder de aftoppingsgrens aanbieden. Binnenkort evalueert de Tweede Kamer het eerste jaar Passend Toewijzen.

 

Deel dit bericht