Huur stijgt veel harder dan inflatie

Huur stijgt veel harder dan inflatie

Bron: Woonbond

5 september 2018

De afgelopen zes jaren stegen de huurprijzen gemiddeld 18,5%, blijkt uit recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Veel hoger dan de stijging van 8,5% van de consumentenprijzen.

In 2013 werd het beleid dat de huurprijzen van sociale huurwoningen maximaal met inflatie stegen losgelaten, met een huurexplosie als gevolg.

Sociaal Huurakkoord

De laatste jaren is de huurverhoging bij corporaties nog enigszins geremd, door het Sociaal Huurakkoord dat corporatiekoepel Aedes en de Woonbond in 2015 sloten. Woonbonddirecteur Paulus Janssen: ‘Maar door de enorme stijging in eerdere jaren betalen mensen fors te veel. Het is hoog tijd dat de woonlasten van huurders omlaag gaan. Daarnaast moet de huurprijsstijging in de vrije sector ook aan banden worden gelegd.’

Huur of energierekening

De woonlasten aanpakken kan wat de Woonbond betreft door te kijken waar de huur omlaag kan, of door de energierekening te verlagen door het verduurzamen van huurwoningen. Het is wel van belang dat het kabinet de verhuurderheffing daarbij inzet. Zo kunnen corporaties optimaal voor betaalbaarheid, nieuwbouw en verduurzaming kiezen.

Hogere huurstijging particuliere verhuurders in 2018

Daarnaast moet er ook naar overige verhuurders gekeken worden. De huurverhoging bij sociale huurwoningen van particuliere verhuurders lag met 3,3% bijna twee keer zo hoog als bij corporaties.  De huurprijzen van geliberaliseerde woningen in de vrije sector stegen met 3%.

 

Deel dit bericht