Belastingdienst moet schade Gluurverhoging vergoeden

Belastingdienst moet schade Gluurverhoging vergoeden

Bron: Woonbond

31-5-2018

De Belastingdienst moet een huurder een schadevergoeding betalen omdat er in de periode van 2013 tot en met april 2016 inkomensgegevens verstrekt zijn aan de verhuurder, terwijl hier geen wettelijke basis voor was. De Belastingdienst overtrad hiermee zijn geheimhoudingsplicht en de huurder heeft hier financi√ęle schade aan ondervonden. De verhuurder heeft op grond van deze gegevens een hogere huurverhoging doorgevoerd. De zaak werd gesteund door het juridisch fonds van de Woonbond.

De Woonbond voerde eerder een collectieve rechtszaak tegen Belastingdienst en verhuurders over het verstrekken van de gegevens. De rechter oordeelde in die zaak dat de Woonbond niet ontvankelijk was. De individuele claim aan de Belastingdienst was nu wel succesvol.

Periode

De rechtbank oordeelt dat vanaf 2013 tot april 2016 geen gegevens verstrekt hadden mogen worden. Voormalig minister Blok voerde in april 2016 een wetswijziging door die het verstrekken van gegevens vanaf april 2016 naar oordeel van de rechter wel mogelijk maakte.

Modelbrief schadevergoeding

Heeft u in deze periode een inkomensafhankelijke huurverhoging betaald? Met deze modelbrief kunnen huurders die in de periode 2013 tot april 2016 een Gluurverhoging kregen, een schadevergoeding eisen bij de Belastingdienst. De Woonbond heeft ook een excelbestand gemaakt waarmee u uw schade kunt berekenen. Hiermee wordt rekening gehouden met het cumulatieve effect (het effect van een extra huurverhoging in 2013 op de jaren erna, bijvoorbeeld). Voor huurders die in 2013 een inkomensafhankelijke huurverhoging hebben gehad is het van belang de brief voor 1 juli te versturen, omdat hiermee ook de verjaring wordt gestuit. De verjaring van een dergelijke vordering is vijf jaar.

Privacy

De Woonbond is al sinds de invoering¬† tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging of ‚ÄėGluurverhoging‚Äô. De privacy van huurders wordt met voeten getreden, om het mogelijk te maken bescheiden middeninkomens een forsere huurverhoging te geven, terwijl zij vaak geen huurprijzen boven de sociale huurgrens kunnen betalen en gewoon in de sociale sector thuis horen. Huurders konden in 2013 al vanaf een bruto jaarinkomen van ‚ā¨¬†33.600,- een inkomensafhankelijke huurverhoging krijgen.

De Woonbond is nog juridisch advies aan het inwinnen over eventuele vervolgstappen in de collectieve zaak.

Deel dit bericht