Claimorganisatie dagvaardt Staat vanwege ‘onterechte huurverhogingen’

Claimorganisatie dagvaardt Staat vanwege ‘onterechte huurverhogingen’

Bron: Nu.nl

23 juli 2016

Claimorganisatie Huurclaims dagvaardt woensdag de Nederlandse Staat, omdat de inkomensafhankelijke huurverhogingen in 2013, 2014 en 2015 onrechtmatig zouden zijn geweest.

Dat laat Huurclaims weten in een gesprek met NU.nl.

Volgens de organisatie zijn de verhogingen onterecht, omdat in de wet niet expliciet stond dat de Belastingdienst inkomensgegevens van huurders moest verstrekken aan verhuurders van sociale huurwoningen.

Sinds 2013 mag de huur van een sociale huurwoning voor hogere inkomensgroepen extra verhoogd worden. Om te weten hoe hard de huur mag stijgen, moet de verhuurder van de Belastingdienst horen in welke inkomensgroep de huurder valt.

Duidelijk

De Belastingdienst mag ontvangen gegevens in principe niet aan anderen verstrekken, tenzij de wet de fiscus daartoe verplicht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelde begin dit jaar dat die verplichting “uitdrukkelijk en duidelijk” in de wet moet staan.

Met die uitspraak in de hand denkt Huurclaims een “ijzersterke” zaak te hebben. “De zaak ligt op zich vrij simpel”, stelt initiatiefnemer en jurist Mark van der Heijden van Huurclaims. “De Staat is bevoegd om bepaalde dingen te regelen, maar die moeten dan wel een goede wettelijke grondslag hebben.”

“In dit geval is achteraf gebleken dat die wettelijke grondslag voor een aantal jaren niet bestond en dat heeft de rechter ook uitdrukkelijk gezegd. Daarom zijn die inkomensverstrekkingen onrechtmatig geweest en de daaruit voortvloeiende schade is op de Staat te verhalen. Daar ben ik van overtuigd.”

Flinterdun

Minister Stef Blok zei eerder dat huurders geen schade hebben ondervonden, omdat het niet gaat om de vraag of de inkomensafhankelijke huurverhoging onrechtmatig is, maar alleen over of de gegevens verstrekt mochten worden.

“Dat vind ik een flinterdun en heel zwak argument”, reageert Van der Heijden. “Je betaalt meer huur dan je betaald zou hebben als de Staat die inkomensgegevens niet had verstrekt.”

“De Belastingdienst mag die inkomensgegevens niet verstrekken, omdat er op vertrouwd moet worden dat die gegevens alleen voor belastingdoeleinden worden gebruikt.”

Individuele zaak

Huurclaims legt nu de individuele zaak van een echtpaar uit Den Bosch voor aan de rechtbank in Den Haag. De organisatie wil het bedrag terugeisen dat zij sinds de inkomensafhankelijke huurverhogingen extra hebben betaald.

Als de rechter het echtpaar in het gelijk stelt, kan deze uitspraak als voorbeeld dienen voor andere huurders die zich bij de organisatie hebben aangesloten. “Als je één zaak hebt gewonnen, dan kun je dat in iedere andere zaak gebruiken”, zegt Van der Heijden. De organisatie denkt op deze manier na ongeveer een jaar uitspraak van de hoogste rechter te kunnen krijgen.

De schade wordt per individu in kaart gebracht en ook individueel teruggevorderd. Mensen die zich bij Huurclaims hebben aangemeld, moeten bij een positieve uitspraak 15 procent van de ontvangsten afstaan.

Reparatiewet

De Eerste Kamer heeft eerder dit jaar nog een reparatiewet aangenomen, waardoor de Belastingdienst de inkomensgegevens wel mocht verstrekken voor de verhogingen van afgelopen juli.

Huurclaims neemt in de zaken wel mee dat de verhogingen van dit jaar zijn gebaseerd op een hoger bedrag dan wanneer de inkomensafhankelijke huurverhogingen zouden zijn teruggedraaid.

Door: NU.nl/Tamara Awwad

Deel dit bericht